Podcast: Πόσο κοστίζει στην Ρωσία το κλείσιμο των social media

Το κλείσιμο των σόσιαλ μίντια στην Ρωσία, έχει προκαλέσει ζημία στην οικονομία της που ανέρχεται ήδη σε 861 εκατ. δολάρια για το πρώτο δίμηνο του έτους. Όπως ανέφερε, η Βάλια Καϊμάκη στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, αρχικά οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών στην Ρωσία χαμήλωσαν τις ταχύτητες σύνδεσης με αποτέλεσμα πέρα από τηλεφωνικές κλήσεις και αποστολή μηνυμάτων, να μην μπορούν τα κινητά τηλέφωνα να «φορτώσουν» τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες των social media και στην συνέχεια ήρθε ο πλήρης περιορισμός σε πολλά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ωστόσο το ίντερνετ στην Ρωσική Ομοσπονδία ακόμη δεν έχει κατεβάσει τον «γενικό διακόπτη».

Μια λύση στην οποία έχουν καταφύγει χρήστες του διαδικτύου στην Ρωσία, είναι η χρήση του vpn, μιας υπηρεσίας που κρύβει την διεύθυνση IP για να μπορούν να μπαίνουν σε εφαρμογές, χωρίς να φαίνεται σε ποιο μέρος του κόσμου βρίσκονται.

Υπάρχει ένας ανεξάρτητος οργανισμός ο οποίος υπολογίζει με βάση οικονομικούς δείκτες, μεταξύ άλλων, της Παγκόσμιας Τράπεζας, του ΟΟΣΑ και της Eurostat, πόσο κοστίζει στην οικονομία μιας χώρας είτε να πέσει εντελώς το διαδίκτυο είτε να κλείσουν τα social media. Πολλά από αυτά που «κοστίζουν» για την οικονομία είναι εργατοώρες, είναι δουλειές που χάνονται γιατί δεν κλείνονται μέσα από τα σόσιαλ, είναι αγορές που δεν γίνονται, είναι πολλοί δείκτες. Στην χώρα μας αν κλείσουμε τα Facebook, Instagram, WhatAspp, twitter, Youtube,  για μια ημέρα θα μας κοστίζει 13 εκατ. ευρώ. Αν κλείσει όμως εντελώς το διαδίκτυο για μια ημέρα τότε θα είναι 64 εκατ. το οικονομικό κόστος για την χώρα. Τα social media, άρα, πέρα από το σκέλος της κοινωνικής αλληλεπίδρασης και ψυχαγωγίας έχουν αναδειχθεί και σε έναν πολύ σοβαρό οικονομικό παράγοντα ανάπτυξης για τις χώρες.

Άλλες χώρες που έχουν προχωρήσει σε περιορισμούς στην χρήση του διαδικτύου είναι το Καζακστάν, η Μιανμάρ, η Νιγηρία, Αιθιοπία, η Μπουρκίνα Φάσο, το Σουδάν και άλλες χώρες με ποικιλία αφορμών. Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι η απουσία της Κίνας από την λίστα των χωρών και αυτό γιατί δεν είχε ποτέ ξένα social media ανοιχτά για να τα κλείσει.

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος