Podcast: Ρώσοι influencers κλαίνε με… “μαύρο δάκρυ”, επειδή η Μόσχα έκλεισε το Instagram

Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται για 20η ημέρα, και η ρωσική εισβολή εντείνει την ανθρωπιστική κρίση με τα καραβάνια των προσφύγων, στη Ρωσία χιλιάδες influencers υποδέχθηκαν με μαύρο δάκρυ την απόφαση του Κρεμλίνου να κλείσει το Instagram. Γιατί συνέβη αυτό; Την απάντηση έδωσαν ο Χρήστος Μιχαηλίδης και η Βάλια Καϊμάκη στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης».

Οι influencers κλαίνε στη Ρωσία γιατί θα χάσουν το κοινό τους και επομένως χάνουν τη δουλειά τους. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στη Ρωσία υπήρχαν 80 εκατομμύρια χρήστες του Instagram στη Ρωσία. Άλλοι μετακόμισαν αλλού, άλλοι ψάχνουν να δουν τι θα κάνουν, και κάποιοι άλλοι βάζουν VPN για να κρύβουν τη διεύθυνσή τους και  να φαίνεται ότι βρίσκονται στην στη Σιγκαπούρη για παράδειγμα, στην Ελλάδα, ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου.

Οι influencers είχαν ένα τεράστιο κοινό, καθώς η Ρωσία είναι μια πολύ μεγάλη χώρα. Το κλείσιμο ενός τέτοιου μέσου με πολύ μεγάλη επίδραση, εμποδίζει την ενημέρωση και την επικοινωνία, αν και το Instagram δεν είναι ενημερωτικό μέσο, είναι πιο πολύ για διασκέδαση. Υπενθυμίζεται ότι το Κρεμλίνο αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα το μπλοκάρισμα του Instagram, ως απάντηση στη Meta, η οποία πλέον επιτρέπει στους χρήστες του Facebook και του Instagram σε ορισμένες χώρες να δημοσιεύουν αναρτήσεις που καλούν σε βία κατά Ρώσων στρατιωτών, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Να σημειωθεί ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε μέσω Instagram ότι είναι θετικός στον κορονοϊό, προφανώς γιατί ήθελε η ανακοίνωση να είναι πιο ανθρώπινη, πολύ πιο προσωπική και λιγότερο ειδησεογραφική και παράλληλα να  απευθυνθεί σε νεότερο κοινό. Αλλιώς θα μπορούμε να το κάνει μέσω facebook, ή μέσω Twitter αν ήταν καθαρά ενημερωτικό. Αλλά η ανακοίνωση δεν είχε τόσο ενημερωτικό χαρακτήρα. Δεν αφορούσε την κυβέρνηση με τη στενή έννοια, από την στιγμή που διαβεβαίωσε ότι συνεχίζει να εργάζεται απρόσκοπτα από το σπίτι του.

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος