Warning: Undefined array key "width" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86
Warning: Undefined array key "height" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86
Για τη νέα «καυτή πατάτα» που βρίσκεται στα χέρια του Ταγίπ Ερντογάν, την υπόθεση του Οσμάν Καβάλα για την οποία έχει ξεσηκωθεί θύελλα αντιδράσεων από διεθνείς παράγοντες, συνομίλησαν στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Τι μας ξημερώνει», η Νεφέλη Λυγερού και ο επί χρόνια ανταποκριτής ελληνικών και κυπριακών ΜΜΕ στην Τουρκία, Δημήτρης Αγάδης.
Ο Οσμάν Καβάλα – ένας πολυεκατομμυριούχος εκδότης με καταγωγή από την Καβάλα (εξ ου και το επώνυμο), παραμένει εδώ και 4 χρόνια στις τουρκικές φυλακές χωρίς να έχει καταδικαστεί. Τον συνέλαβαν το 2017, ως πρωτεργάτη της εξέγερσης στο πάρκο Γκεζί. Αθωώθηκε στη δίκη που έγινε το 2019, αλλά μόλις πήγε να βγει από τη φυλακή του πρόσαψαν μια άλλη κατηγορία και παραμένει προφυλακισμένος. Οι πρόγονοί του ήταν καπνέμποροι από την Καβάλα, και με την ανταλλαγή πληθυσμών το 1923 πήγαν στην Τουρκία. Φιλελεύθερος, δημιουργός του ιδρύματος «Πολιτισμός της Ανατολής», ο Οσμάν Καβάλα ασχολήθηκε με κοινωνικά θέματα, με τους Ρωμιούς, τους Κούρδους τους Αρμένιους, και για το λόγο αυτό βρέθηκε στο στόχαστρο του Ερντογάν και του βαθέως κράτους, καθώς τον κατηγορούν ως άνθρωπο του Σόρος.
Οι φίλοι του εκτιμούν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν πρόκειται να τον αφήσει ελεύθερο, καθώς πιστεύει ότι κάτι τέτοιο θα θεωρηθεί ως ένδειξη αδυναμίας. Την Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2012, πρέσβεις 10 χωρών – μεταξύ άλλων ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία – προσυπέγραψαν έκκληση για την απελευθέρωση του Τούρκου ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Οσμάν Καβάλα. Η Άγκυρα αντέδρασε με οργή. Εκλήθησαν οι συγκεκριμένοι πρέσβεις στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για τους επιδοθεί διαμαρτυρία. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζει απαράδεκτη την ενέργεια των πρεσβευτών, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία είναι κράτος δικαίου και δεν έχει κανείς το δικαίωμα να επεμβαίνει στη δικαιοσύνη της χώρας. Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε ζητήσει να αφεθεί ελεύθερος.
Να σημειωθεί ότι περίπου 50.000 είναι οι πολιτικοί κρατούμενοι στην Τουρκία. Μόνο κατά το διάστημα από το 2015 έως το2019 ασκήθηκαν 27.717 διώξεις.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος