Πολεμική και διπλωματία στη σύνοδο του ΝΑΤΟ

Ενότητα αλλά όχι ομοφωνία, διαπιστώνεται την πρώτη ημέρα της διήμερης συνόδου του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία καθώς η “αναγεννημένη Ρωσία”, συμπεριλαμβάνεται στις “νέες προκλήσεις” μαζί με το θέμα της ισλαμικής τρομοκρατίας και της παράνομης μετανάστευσης. Διαφοροποιούμενος από τους σκληροπυρηνικούς, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι η Ρωσία δεν είναι ούτε «αντίπαλος», ούτε «απειλή» και προειδοποίησε ότι «το ΝΑΤΟ δεν έχει καμία αρμοδιότητα να επηρεάζει τις σχέσεις που η Ευρώπη πρέπει να έχει με τη Ρωσία”.

Ο Αμερικανός Πρέοδρος Μπαράκ Ομπάμα, δεσμεύτηκε ήδη ότι θα συνδράμει με 1000 στρατιώτες τα  πολυεθνικά νατοϊκά τάγματα που θα ενισχύσουν “τα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ”, στην Πολωνία και στη Βαλτική, τονίζοντας ότι  “η Επιθετικότητα της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας απειλεί το όραμά μας για μια Ευρώπη ελεύθερη και ειρηνική.” 

Σε πλήρη ευθυγράμμιση με ΗΠΑ δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέηβιντ Κάμερον , καθησυχάζοντας τους φόβους περί συνοχής υπό τη σκιά του Brexit.

Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του Γερμανού υπουργού Άμυνας ότι “η Ρωσία δεν σέβεται σύνορα”, τη στιγμή που η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αφήνει ανοικτά τα περιθώρια διαλόγου με τη Μόσχα, παρά τις κυρώσεις της ΕΕ.

Μάλιστα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανς Βάλτερ Στάινμαγερ προειδοποιεί ότι “μια παρέλαση στρατευμάτων στα ανατολικά σύνορα με τη Ρωσία θα ήταν μεγάλο λάθος”.

Μόσχα: “Να σταματήσει η αντι-ρωσική υστερία”

“Ελπίζουμε ότι η κοινή λογική θα επικρατήσει»,  δήλωσε ο  εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με τον οποίο “Είναι παράλογο να μιλάμε για ρωσική  απειλή, όταν δεκάδες άνθρωποι σκοτώνονται στην καρδιά της Ευρώπης και εκατοντάδες πεθαίνουν στη Μέση Ανατολή κάθε μέρα».

Ντ.Τουσκ: Πολύ σοβαρές οι γεωπολιτικές συνέπειες του Brexit

Παρουσία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γκενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε “ιστορική συμφωνία” αναβάθμισης της αμυντικής συνεργασίας με την ΕΕ σε “νέου τύπου απειλές”, καθώς και συνεργασία στην αντιμετώπιση ζητημάτων μετανάστευσης και προσφυγικών ροών.

Το ΝΑΤΟ πρέπει να κάνει περισσότερα κατά της διακίνησης μεταναστών στο Αιγαίο και στην κεντρική Μεσόγειο, δήλωσε μάλιστα σε παρέμβαση του ο Μπαράκ Ομπάμα.

Σχετική είδηση:Αναβάθμιση σχέσεων ΝΑΤO-ΕΕ – Το Σάββατο Τσίπρας με Ομπάμα (video)
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ-1- Ρεπορτάζ Ρίτσα Καστάνη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος