Πόλεμος στην Ουκρανία: Πώς σχολιάζουν οι Λ. Τζούμης και Δ. Χαραλάμπης τις εξελίξεις σε διπλωματικό επίπεδο

«Ως ένα ενθαρρυντικό σημάδι ως προς την απομάκρυνση των αμάχων, αλλά ανησυχητικό ως προς το που πάνε οι εχθροπραξίες», χαρακτήρισε ο Λάμπρος Τζούμης, στην ΕΡΤ την προσωρινή κατάπαυση πυρός σε πέντε ουκρανικές πόλεις. Ο αντιστράτηγος ε.α., μαζί με τον ομότιμο καθηγητή πολιτικής επιστήμης στο ΕΚΠΑ, Δημήτρη Χαραλάμπη, ανέλυσαν όλες τις εξελίξεις στον πόλεμο της Ρωσίας έναντι της Ουκρανίας.

Μιλώντας στην εκπομπή «Από τις Έξι» ο κ . Τζούμης, τόνισε ότι σε περιπτώσεις ανθρωπιστικών διαδρόμων «γίνεται ένας διαχωρισμός αμάχων και μαχητών ώστε μετά οι επιτιθέμενοι να έχουν τη “νομιμοποίηση” να προσβάλλουν όποιον βρίσκεται μέσα στην πόλη».

Σχολιάζοντας τις διαπραγματεύσεις των δύο εμπόλεμων πλευρών είπε ότι αν σύντομα δεν καταλήξουν κάπου τότε μπορεί να δούμε και σκληρότερες σκηνές, όπως συνέβη στο Γκρόζνι της Τσετσενίας.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πώς σχολιάζουν οι Λ. Τζούμης και Δ. Χαραλάμπης τις εξελίξεις σε διπλωματικό επίπεδο
Άμαχοι με τη βοήθεια στρατιωτών προσπαθούν να βρουν ασφαλή καταφύγια και εξόδους διαφυγής από τις κατεστραμμένες πόλεις. (AP Photo/Emilio Morenatti)

Δεδομένη η τρομοκρατία της εξουσίας Πούτιν

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Χαραλάμπης εξέφρασε την άποψη ότι στόχος της Ρωσίας είναι να διαλύσει την Ουκρανία. «Ο Πούτιν θεωρεί ότι η Ουκρανία, ως εθνική οντότητα είναι ανύπαρκτη», μη αμφιβάλλοντας για την ωμότητα των προθέσεων του Ρώσου προέδρου στα πεδία των μαχών.

Περιγράφοντας την κυνική στάση του Βλαντιμίρ Πούτιν ο ομότιμος καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο ΕΚΠΑ υπενθύμισε ότι «δολοφονεί τους εχθρούς του καθεστώτος του τους δολοφονεί θεατρικά. Η τρομοκρατία της εξουσίας (Πούτιν) είναι δεδομένη».

Έχουμε τετελεσμένα δια των όπλων

Μιλώντας για τους όρους που έχει θέσει ο Ρώσος πρόεδρος για τον σταματημό της πολεμικής σύρραξης ο κ. Τζούμης ανέφερε ότι «ο Ζελένσκι ενδεχομένως δεν θα μπορούσε να τους δεχθεί πριν από την εισβολή. Τώρα ο Πούτιν έχει επιβάλλει τετελεσμένα δια των όπλων. Η Ρωσία έχει μαξιμαλιστικές θέσεις, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να βρεθεί κάποια λύση».

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πώς σχολιάζουν οι Λ. Τζούμης και Δ. Χαραλάμπης τις εξελίξεις σε διπλωματικό επίπεδο
(AP Photo/Vadim Ghirda)

Συμπλήρωσε δε πως αν δεν υπάρξει κάποια έμπρακτη συνδρομή από τη Δύση, δεν πιστεύει ότι η κατάσταση θα εξελιχθεί καλά για τους Ουκρανούς.

«Είναι αδιέξοδη η κατάσταση. Ο Πούτιν ζητάει τα πάντα. Θα σταματήσει μόνο όταν πια η Ουκρανία δεν θα μπορεί να αντέξει τίποτα άλλο. Τότε θα ζητήσει τα παράλια της Ουκρανίας να ενωθούν με τη Ρωσία ή να αποτελέσουν ένα δήθεν ανεξάρτητο κράτος και η υπόλοιπη Ουκρανία, εσώκλειστη πια, να είναι υποτελής, ουσιαστικά σαν τη Λευκορωσία», δήλωσε ο κ. Χαραλάμπης.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η στρατιωτική επίθεση των Ρώσων στην Ουκρανία θυμίζει την επίθεση του Χίτλερ στην Πολωνία. «Αυτό που θέλει να κάνει στην Ουκρανία ο Πούτιν θυμίζει τη συμπεριφορά των Γερμανών στην Γαλλία: ένα κομμάτι υπό κατοχή και το υπόλοιπο, ένα είδος του Κράτους του Βισύ».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος