Πορεία τιμής και μνήμης στην επέτειο της εξέγερσης (video)

Χιλιάδες κόσμου πήραν μέρος στην πορεία για την 43η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Eξελίχθηκε σε ειρηνικό κλίμα με συνθήματα και πανό κατά του φασισμού. 

Η πορεία με αφετηρία το Πολυτεχνείο κατευθύνθηκε μέσω της Σταδίου όπου ενώθηκε με άλλους διαδηλωτές που βρίσκονταν στην πλατεία Κλαυθμώνος, αφού πρώτα παρέμεινε στην Σταδίου για περίπου δύο ώρες. Στη συνέχεια όλοι μαζί συγκρότησαν πορεία η οποία κατευθύνθηκε προς την πρεσβεία των ΗΠΑ, αφού πρώτα πέρασε από την πλατεία Συντάγματος και την ελληνική Βουλή.

Οι διαδηλωτές κρατώντας πανό φωνάζουν συνθήματα κατά των Αμερικανών, καθώς και «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία», ενώ την πορείας ηγείται ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων, Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974. Στην κεφαλή της πορείας βρίσκεται το «μπλοκ» του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών με πανό που έγραφε «Αντίσταση για πάντα στο φασισμό».

Πορεία τιμής και μνήμης στην επέτειο της εξέγερσης (video)Νωρίτερα στο ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου στην οδό Πατησίων πραγματοποιήθηκαν οι εορτασμοί προς τιμήν των εξεγερθέντων φοιτητών.

Ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησαν τα μέλη της ΠΑΣΠ με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου. Τα μέλη της ΠΑΣΠ έκαναν προσυγκέντρωση στην οδό Ακαδημίας και Ιπποκράτους και κατευθύνθηκαν μέχρι την αμερικανική πρεσβεία, όπου, αφού έψαλαν τον εθνικό ύμνο, δίπλωσαν τη σημαία και διαλύθηκαν.

Στην Σταδίου συγκεντρώθηκαν τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που στη συνέχεια κατευθύνθηκαν και αυτοί προς την αμερικανική πρεσβεία. Επικεφαλής του «μπλοκ» ήταν ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε μεταξύ άλλων «Η καλύτερη τιμή για το Πολυτεχνείο είναι η συνέχιση των αγώνων ενάντια σε όλες τις κυβερνήσεις που έχουν ψηφίσει μνημόνια που έχουν ψηφίσει και ψηφίζουν αντεργατικά αντιλαϊκά μέτρα όπως είναι η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οι πραγματικοί παραχαράκτες, δηλαδή, της ιστορίας και των αγώνων του Πολυτεχνείου και βεβαίως όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».

Πορεία τιμής και μνήμης στην επέτειο της εξέγερσης (video)Προσυγκέντρωση πραγματοποίησαν και ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ στην οδό Αθηνάς. Στην πορεία που ακολούθησε συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, καθώς και οι πρώην υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας και Νίκος Φίλης, καθώς και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.

Μικρή ένταση επικράτησε όταν το «μπλοκ» του ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στην αμερικανική πρεσβεία, όπου αποδοκιμάστηκε από άλλους διαδηλωτές.

Πορεία τιμής και μνήμης στην επέτειο της εξέγερσης (video)


Η εξέγερση του Πολυτεχνείου: Οι τρεις μέρες που συγκλόνισαν την Ελλάδα

Από το πρωί πλήθος κόσμου, αλλά και εκπρόσωποι φορέων επισκέφθηκαν τον ιστορικό χώρο του Πολυτεχνείου για να αποτίσουν τον δικό τους φόρο τιμής στην εξέγερση των φοιτητών κατά της δικτατορίας, σαν σήμερα, πριν από 43 χρόνια.

Πορεία τιμής και μνήμης στην επέτειο της εξέγερσης (video)

Στο Πολυτεχνείο βρέθηκε και ο άνθρωπος-σύμβολο της Εθνικής Αντίστασης κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, Μανώλης Γλέζος.

Πορεία τιμής και μνήμης στην επέτειο της εξέγερσης (video)

Οικογένειες με τα παιδιά τους, ηλικιωμένοι με τις δικές τους μνήμες, νέοι άνθρωποι έδωσαν το «παρών» αφήνοντας γαρύφαλλα στο μνημείο του Πολυτεχνείου και στην πύλη που είχε ρίξει το τανκ τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου του 1973.

Πορεία τιμής και μνήμης στην επέτειο της εξέγερσης (video)

Πηγή: ΕΡΤ, Α’ Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος