Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ – Η ΕΡΤ στην καρδιά των συνεδρίων (video)

Αποστολή – Ανταπόκριση: Νίκος Τσιμπίδας

Για 2 εβδομάδες η ΕΡΤ (τηλεόραση, ραδιόφωνο και το ert.gr) θα μεταδίδει καθημερινά από τις Η.Π.Α. όλες τις εξελίξεις από τα συνέδρια Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών.

Τα συνέδρια θεωρούνται η έναρξη της προεκλογικής περιόδου που έχει σημείο κατάληξης την 8η του Νοεμβρίου με την εκλογή του ή της νέα προέδρου των Η.Π.Α. Τα συνέδρια του 2016 θεωρούνται ιστορικά λόγω της πολιτικής συγκυρίας εν μέσω της οποίας λαμβάνουν χώρα. Το Συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων πραγματοποιείται στο Κλήβελαντ, στην πολιτεία του Οχάϊο από τις 18 έως τις 21 Ιουλίου. Από τις 25-28 Ιουλίου πραγματοποιείται το Δημοκρατικό Εθνικό Συνέδριο στη Φιλαδέλφεια της Πολιτείας Πενσυλβάνια.

Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ – Η ΕΡΤ στην καρδιά των συνεδρίων (video)

Ο Τραμπ, το κόμμα, οι ψηφοφόροι

Ο μόνος υποψήφιος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος είναι ο μεγαλοεπιχειρηματίας και εκατομμυριούχος, Ντόναλντ Τραμπ. Μετά από μια καμπάνια που χαρακτηρίστηκε ως αντισυμβατική από πολλές απόψεις ο Ντόναλντ Τράμπ κατάφερε να επικρατήσει με μεγάλη ευκολία επί των εσωκομματικών του αντιπάλων και παραμείνει ο μόνος υποψήφιος από τον Μαϊο.

Ο ίδιος δηλώνει αντισυστημικός, καταφέρθηκε κατά του εσωκομματικού κατεστημένου και κατάφερε να γίνει η πρώτη επιλογή των συντηρητικών ψηφοφόρων στις Η.Π.Α. Είναι υποστηρικτής και εκφραστής της σκληρής αντιμεταναστευτικής πολιτικής, ρητορικής και ατζέντας, έχει κατηγορηθεί για μισογυνισμό ενώ οι επικριτές του, τονίζουν συνεχώς την έλλειψη εμπειρίας του στην πολιτική αλλά και τις μεγάλες επιχειρηματικές του αποτυχίες.

Οι επικριτές του δεν περιορίζονται μόνο στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών και μέσα στο ίδιο το κόμμα που εκπροσωπεί σε αυτές τις προεδρικές εκλογές οι αντίπαλοι του δεν είναι λίγοι φαίνεται να είναι όμως ανίσχυροι για να ανακόψουν το ρεύμα Τράμπ.

Τι περιμένουμε στο Συνέδριο

Ο Τραμπ

Περιμένουμε έναν Τράμπ πιο σκληρό, πιο αποφασιστικό, πιο αποφασισμένο και πιο (πολιτικά) ισχυρό από ποτέ. Περιμένουμε να συνεχίσει τις επιθέσεις στην Χίλαρυ Κλίντον αλλά και να δείξει ότι μπορεί να την αντιμετωπίσει και πολιτικά. Το επιτελείο του ετοιμάζεται πέρα όλων των άλλων να εμφανίσει έναν υποψήφιο πρόεδρο ο οποίος μπορεί να υστερεί στην εμπειρία αλλά δεν υστερεί στις ιδέες και την αποφασιστικότητα.

Ο Τραμπ εμφανίζει μεγάλα ποσοστά αντιπάθειας σε όλες τις κρίσιμες εκλογικές κατηγορίες (ηλικιακές, φυλετικές κλπ) αλλά φαίνεται πως η στρατηγική απόφαση δεν είναι να καταφέρει να “κερδίσει τις καρδιές και το νου” των ψηφοφόρων, δεν είναι δηλαδή προτεραιότητα να τον αγαπήσουν οι αμερικανοί αλλά να τον φοβούνται όλοι οι άλλοι.

Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ – Η ΕΡΤ στην καρδιά των συνεδρίων (video)

Η τελευταία δημοσκόπηση τον εμφανίζει να βρίσκεται, στην χειρότερη περίπτωση, 5 μονάδες πίσω από την Χιλαρι κάτι που υποδηλώνει ντέρμπι, το οποίο κυρίως κρίνεται σε μια χούφτα πολιτείες, τις λεγόμενες swing states ή αμφιλεγόμενες πολιτείες, μία από αυτές είναι και το Οχάϊο, όπου πραγματοποιείται το συνέδριο φέτος.

Οι εσωκομματικοί αντίπαλοι

Θέλουν να δηλώσουν παρουσία και να περάσουν το μήνυμα ότι υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει εσωκομματική αντιπολίτευση την οποία δεν την εκφράζει η γραμμή Τραμπ. Όπως ανέφερε και ο Dan Balz της Washington Post, “Ένα κόμμα που δεν αναγνωρίζει πια τον εαυτό του συνεδριάζει στο Cleveland” και αυτό για μια σημαντική μερίδα των ψηφοφόρων του κόμματος είναι αλήθεια. Σε πολλά θέματα ασκούν την ίδια κριτική στον Τραμπ που ασκούν και δημοκρατικοί ή άλλες πολιτικές δυνάμεις ακόμα και πιο αριστερά του δημοκρατικού κόμματος, αντιπαθούν σφόδρα τον λαϊκισμό, τις θεοκρατικές απόψεις (που φτάνουν μέχρι και την ευθεία απόρριψη της θεωρίας της εξέλιξης), τον ανορθολογισμό και το ρεύμα της αντιεπιστημονικότητας που έχει ισχυροποιηθεί τα τελευταία χρόνια στους κόλπους του κόμματος.

Όπως λένε, θέλουν το κόμμα τους πίσω αλλά φαίνεται πως δεν έχουν την ισχύ να το καταφέρουν. Σε αυτό το συνέδριο πληροφορίες αναφέρουν ότι θα προσπαθήσουν με τοποθετήσεις, διαδικαστικά τρικ κ.α να φέρουν σε δύσκολη θέση τον Τραμπ. Από την άλλη η ηγεσία του κόμματος δηλώσει πως έχει λάβει όλα τα μέτρα ώστε το συνέδριο να ξεκινήσει και να λήξει σε πανηγυρικό τόνο.

Διαδηλώσεις

Οι αρχές, τα μίντια αλλά και οι διοργανωτές περιμένουν μεγάλες διαδηλώσεις και…αντι-διαδηλώσεις. Ακραίες συντηρητικές οργανώσεις έχουν δηλώσει ότι θα βρίσκονται μαζικά έξω από το συνέδριο για να αντιπαρατεθούν με διαδηλωτές που θα διαμαρτύρονται κατά του Τραμπ. Την ίδια ώρα το κίνημα κατά της βίας εναντίων των Αφροαμερικανών θα διαδηλώνει επίσης έξω από το συνέδριο.

Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ – Η ΕΡΤ στην καρδιά των συνεδρίων (video)

Αυτή η διαδήλωση θα έχει απέναντι τη συγκέντρωση διαδηλωτών υπέρ της οπλοχρησίας μέρος των οποίων έχει δηλώσει πως θα κάνει χρήση της νομοθεσίας που ισχύει στην πολιτεία του Οχάϊο η οποία δίνει την δυνατότητα δημόσιας οπλοφορίας (υπό όρους), και παραστούν με τα όπλα τους. Την ίδια όμως νομοθεσία όμως φαίνεται έτοιμο να χρησιμοποιήσει και το νέο Κόμμα των Μαύρων Πανθήρων (πρόκειται για μια απόπειρα επανεμφάνισης του ιστορικού ριζοσπαστικού κινήματος του 1970), δηλώνοντας πως αν δοθεί άδεια για παρουσία διαδηλωτών με όπλα τότε και εκείνοι θα πραγματοποιήσουν ένοπλη πορεία ακόμα και αν δεν τους δοθεί άδεια από τις αρχές.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος