Πρόωρα κομμένα ακτινίδια πηγαίνουν προς εξαγωγή

Συνήθης  πρακτική, πλήν όμως παράνομη είναι η πρόωρη κοπή των ακτινιδίων, προτού τα φρούτα συμπληρώσουν τον απαραίτητο χρόνο ωρίμανσης στο δένδρο, με αποτέλεσμα να προκαλεί πλήγμα στις εξαγωγές του προϊόντος.

Στην σχετική καταγγελία προέβη η Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών του νομού Ημαθίας, που κοινοποίησε το πρόβλημα στις αρμόδιες αρχές, όπως τονίζει ο Χρήστος Γιαννακάκης, πρόεδρος ένωσης αγροτικών συνεταιρισμών Ελλάδος.

Σε αυτόν τον κύκλο της παρανομίας συμμετέχουν τόσο οι παραγωγοί, όσο και οι έμποροι, που συλλέγουν το προϊόν προτού αναπτύξει τα ζάχαρα που απαιτούνται για να είναι βρώσιμο. Ουσιαστικά είναι ανώριμο και έτσι μπορεί να μεταφερθεί σε αποστάσεις, που απαιτούν σημαντικό χρόνο παραμονής στις συσκευασίες. Πλήν όμως είναι ακατάλληλος και μακροπρόθεσμα πλήττει τους Έλληνες παραγωγούς, που θα δούν τις αγορές να κλείνουν.

Ένα επιπλέον πρόβλημα που διαπιστώνεται αφορά στην συσκευασία. Ο νόμος ορίζει  ότι δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 20 κιλά. Ωστόσο, οι παραγωγοί τα συσκευάζουν σε κλωβούς των 200 κιλών, τους οποίους οι έμποροι στέλνουν στην Ιταλία και από εκεί πωλούνται ως ιταλικό προϊόν.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννακάκη πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα εναντίον εκείνων των εξαγωγέων που προβαίνουν σε αυτές τις πρακτικές  ή να αλλάξει ο νόμος για τον χρόνο ωρίμανσης, προκειμένου να υπάρξει ισότιμη αντιμετώπιση για τους νόμιμους παραγωγούς, συνεταιρισμούς και εμπόρους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος