Φουντώνει η συζήτηση για τη θανατική ποινή – Ραγδαίες οι εξελίξεις στην Τουρκία (video)

Συνεδριάζει αύριο Τετάρτη στην Άγκυρα το Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας, στο οποίο θα προεδρεύσει ο Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως είπε ο Τούρκος πρόεδρος, αμέσως μετά θα συγκληθεί το υπουργικό συμβούλιο και κατόπιν θα ανακοινώσει κάποια πολύ σημαντική απόφαση που έχει -όπως είπε- ληφθεί.

Ήδη ο αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος Ντεβλέτ Μπακτσελί δήλωσε σήμερα υπέρ της επαναφοράς της θανατικής ποινής, ενώ ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει χθες ότι θα δεχόταν την επαναφορά της θανατικής ποινής αν το τουρκικό κοινοβούλιο αποφάσιζε κάτι τέτοιο.

Γιλντιρίμ: Θα ξεριζώσουμε το κίνημα Γκιουλέν

Για τα καλά άρχισε να συζητείται από τον πολιτικό κόσμο στην Τουρκία η επαναφορά της ποινής του θανάτου. Μετά τις χτεσινοβραδινές δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν, σχετικές δηλώσεις έκαναν ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ και οι ηγέτες της αντιπολίτευσης κατά τις συνεδριάσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας των κομμάτων τους.

Ο Γιλντιρίμ είπε ότι «θα επιβληθεί η πιο βαριά υπάρχουσα ποινή για την φονική αυτή πρωτοβουλία. Κι αν δεν αρκεί η υπάρχουσα ποινή, να είναι ήσυχο το έθνος, δεν θα δυστάσουμε να κάνουμε την αναγκαία ρύθμιση».

Η Τουρκία θα ξεριζώσει το κίνημα του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν ώστε να μην μπορεί να προδώσει ποτέ ξανά τον τουρκικό λαό, δήλωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι παρασχέθηκαν στις αμερικανικές αρχές στοιχεία για τις παρανομίες του. «Στείλαμε στις ΗΠΑ τέσσερις φακέλλους για να ζητήσουμε την έκδοση του αρχιτρομοκράτη», τόνισε ο Γιλντιρίμ μιλώντας στην κοινοβολευτική ομάδα του και πρόσθεσε: «Θα τους παρουσιάσουμε περισσότερες αποδείξεις απ’ όσες θέλουν».

Ο Tούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε επίσης πως η απόπειρα πραξικοπήματος της Παρασκευής δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία των στρατιωτικών επεμβάσεων στην Τουρκία επειδή στοχοθετήθηκαν πολίτες.

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ απέρριψε κάθε «πνεύμα εκδίκησης» προς τους πραξικοπηματίες οι οποίοι αποπειράθηκαν να καταλάβουν την εξουσία το βράδυ της Παρασκευής, απευθύνοντας έκκληση για σεβασμό του κράτους δικαίου.

«Κανείς δεν μπορεί να διαπνέεται από πνεύμα εκδίκησης, κάτι τέτοιο είναι εντελώς απαράδεκτο σε ένα κράτος δικαίου», δήλωσε ο Γιλντιρίμ σε ομιλία του στην Άγκυρα.

«Σήμερα, έχουμε ανάγκη για ενότητα», πρόσθεσε ο Γιλντιρίμ έπειτα από συνάντηση με τον ηγέτη του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, τονίζοντας παράλληλα πως η κυβέρνηση θα αναλάβει δράση ώστε να υπάρξει «100% την ασφάλεια» στη χώρα.

Οι δηλώσεις αυτές του επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης γίνονται έπειτα από τη δημοσίευση εικόνων που δείχνουν τους αντιπάλους του πραξικοπήματος να χτυπούν στρατιώτες που παραδόθηκαν.

Ανησυχία της αντιπολίτευσης για τις βιαιότητες

«Εξέφρασα την ανησυχία μου στον πρωθυπουργό. Ιδιαίτερα, νομίζω πως οι βίαιες πράξεις που διαπράχθηκαν σε βάρος στρατιωτών που δεν υπάκουσαν σε διαταγές είναι άδικες», δήλωσε από την πλευρά του ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι εθνικιστές υπέρ της επαναφοράς της θανατικής ποινής

Στο μεταξύ, ο ηγέτης της τουρκικής εθνικιστικής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι το κόμμα του θα στηρίξει την κυβέρνηση αν αποφασίσει να επαναφέρει τη θανατική ποινή.

«Αν το (κυβερνών) κόμμα AK είναι έτοιμο για το θέμα της θανατικής ποινής, τότε είμαστε κι εμείς», δήλωσε ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, επικεφαλής του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) της Τουρκίας, στους βουλευτές του κόμματός του. Το MHP είναι τέταρτο στο κοινοβούλιο, όπου διαθέτει 40 έδρες.

Η Τουρκία κατήργησε τη θανατική ποινή το 2004 στο πλαίσιο της ώθησης για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την ίδια ώρα, χιλιάδες στρατιωτικοί και δικαστές τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος, από τους οποίους 118 ανώτατοι αξιωματικοί του στρατού ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Σχετική είδηση: Δεν αποκλείει τη θανατική ποινή ο Ερντογάν (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος