Σάρατζ και Χάφταρ υπογράφουν σήμερα στη Μόσχα συμφωνία εκεχειρίας (video)

Σήμερα αναμένεται να υπογραφεί στη Μόσχα η συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ του επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας Φαγέζ Αλ Σάρατζ και του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ. Παρά πάντως τη συμφωνία των δύο εμπόλεμων μερών για κατάπαυση του πυρός, υπάρχουν εκατέρωθεν κατηγορίες, ότι οι μάχες συνεχίζονται στα περίχωρα της Τρίπολης.

Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Μόσχα θα φιλοξενήσει σήμερα συνομιλίες μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών στη Λιβύη, στις οποίες θα συμμετάσχουν ο επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας Φαγιέζ αλ Σάρατζ και ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ.

Συμφωνα με κορυφαίο Λίβυο αξιωματούχο ο επικεφαλής της λιβυκής Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, Αλ Σάρατζ, και ο αντίπαλός του, στρατάρχης Χάφταρ, επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, αναμένεται να υπογράψουν τη συμφωνία, που μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για να ξαναρχίσει η πολιτική διαδικασία στη χώρα, όπως εκτίμησε ο πρόεδρος του Συμβουλίου του Κράτους, (θεσμός ανάλογος με αυτόν της Γερουσίας), που εδρεύει στην Τρίπολη.

Συνεχίστηκαν και το τελευταίο 24ωρο, οι διαδοχικές επαφές κορυφαίων αξιωματούχων της διεθνούς κοινότητας με σκοπό την αποκλιμάκωση της έντασης, έστω την ύστατη στιγμή, καθώς η εφαρμογή της εκεχειρίας στη Λιβύη, μόνο εύκολη δεν αποδεικνύεται στην πράξη.

Υπέρ της πολιτικής λύσης για την επίλυση της κρίσης, τάχθηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, στη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Διπλωματικός πυρετός με κορύφωση στο Βερολίνο

Στο Βερολίνο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε ότι «είναι σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για τη διεθνή διάσκεψη που σε κάθε περίπτωση θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο, ενδεχομένως την ερχόμενη Κυριακή 19 Ιανουαρίου».

Ο Τούρκος πρόεδρος είχε συνομιλία και με την Άνγκελα Μέρκελ , ενώ τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα βρίσκεται στο Βερολίνο στις 19 Ιανουαρίου.

Οι εξελίξεις δρομολογούνται με βάση την ειρηνευτική συμφωνία του ΟΗΕ, υπενθυμίζουν διπλωματικές πηγές, ενώ στη Μόσχα βρίσκονται ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και ο αρχηγός της ΜΙΤ.

Στην Ιταλία μετά τη συνάντηση με τον Τζουζέπε Κόντε, ο επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβυης Αλ Σάρατζ, είχε συνομιλίες και με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σήμερα υποδέχεται τον Ιταλό πρωθυπουργό στην Άγκυρα.

Η Γερμανία, με πρωτοβουλία της οποίας σχεδιάζεται η συνάντηση για να συζητηθεί μια πολιτική λύση στη Λιβύη, δεν έχει επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής κάποια ημερομηνία.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι «μια εκεχειρία είναι το πρώτο βήμα στη σωστή κατεύθυνση, αλλά αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια διαδικασία για τη σταθεροποίηση, την ανοικοδόμηση και μια κυβέρνηση ενότητας. Υπάρχει ένας μακρύς δρόμος μπροστά μας. Αυτή πρέπει να είναι μια διαδικασία υπό την ηγεσία του ΟΗΕ».

Για «αξιόπιστη, βιώσιμη και ελέγξιμη», κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, ευχήθηκε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μιλώντας τηλεφωνικά με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος υποδέχεται εντός της ημέρας στη Μόσχα τον Φάγεζ αλ-Σάρατζ, και τον αντίπαλό του, στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Λιβύης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο υποβολής αιτήματος στρατιωτικής βοήθειας προς την Αίγυπτο -στενή σύμμαχος χώρα, του στρατηγού Χάφταρ.

Ξανάρχισαν οι πτήσεις από το αεροδρόμιο της Τρίπολης

Επαναλήφθηκαν σήμερα οι πτήσεις από το μοναδικό εν λειτουργία αεροδρόμιο της λιβυκής πρωτεύουσας που είχε κλείσει εδώ και αρκετές ημέρες, 24 ώρες και πλέον αφότου τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στα εμπόλεμα μέρη.

Οι Libyan Airlines επανέλαβαν τις αεροπορικές συνδέσεις τους με το διεθνές αεροδρόμιο Μιτίγκα, με την επιστροφή σήμερα των πτήσεων από την Τρίπολη και την Κωνσταντινούπολη, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μοχάμαντ Γκενέουα, εκπρόσωπος της δημόσιας λιβυκής αεροπορικής εταιρίας.

Οι εταιρίες Libyan Wings, Afriqiyah, Rahila και Buraq ανακοίνωσαν επίσης την επανάληψη των πτήσεών τους από και προς τη Μιτίγκα.

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS, AFP

Σχετική είδηση: Μεμονωμένες παραβιάσεις της εκεχειρίας στη Λιβύη-Αλληλοκατηγορίες (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος