Σε 4 δόσεις η παρακράτηση του 6% από τους συνταξιούχους (video)

Με την σύνταξη του Οκτωβρίου ξεκινάει η επιβολή εισφοράς 6% υπέρ του ΕΟΠΥΥ σε όλες τις κύριες συντάξεις που καταβάλλει το ΙΚΑ.

Η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων δεν θα δει επιβάρυνση αλλά μικρή ωφέλεια γιατί υπολογίζεται στο πραγματικά καταβαλλόμενο ποσό.

Η εισφορά θα επιβαρύνει πλέον όχι μόνο τη μία αλλά το σύνολο των κύριων συντάξεων που λαμβάνει ο συνταξιούχος. Ο υπολογισμός παντως θα γίνεται βάσει του καταβαλλόμενου ποσού σύνταξης και όχι του ποσού πριν τις μνημονιακές περικοπές. Απώλειες αναμένεται να έχουν 251.000 συνταξιούχοι οι οποίοι λαμβάνουν περισσότερες απο μία κύριες συντάξεις.

Καθώς το μέτρο ισχύει από τον περασμένο Ιούλιο τα αναδρομικά θα παρακρατηθούν σε 4 δόσεις με αρχή από την σύνταξη του Νοεμβρίου σύμφωνα με εγκύκλιο του ΙΚΑ.

Για παρερμηνεία πρόσφατων δηλώσεών της για τις συντάξεις έκανε λόγο η αναπληρώτρια υπουργός κοινωνικής αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου ενώ τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης και όχι περικοπής των κοινωνικών δαπανών. “Έχουμε δείξει με τις μεταρρυθμιστικές μας προτάσεις ότι εξορθολογίζουμε το σύστημα αλλά δεν κόβουμε στα τυφλά ή στα μη τυφλά”, δήλωσε η Θ. Φωτίου.

Σε ότι αφορά στα εργασιακά ο Υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος έστειλε από το Ζάππειο σαφές μήνυμα στους δανειστές μας για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. “Δεν πρόκειται να γυρίσουμε στις πολιτικές που εφάρμοσε ο Πινοσέτ στη Χιλή όπως θα ήθελε ο ακραίος παίκτης”.

Ούτε η περαιτέρω μείωση μισθών ούτε οι ομαδικες απολύσεις θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων τόνισε η αναπλήρώτρια υπουργός εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου: “Οι ομαδικές απολύσεις αφορούν ενα μικρό ποσοστό των ελληνικών επιχειρήσεων, έχει γίνει πολύς θόρυβος αλλα δεν ρυθμίζει αυτό την αγορά εργασίας, δεν έχει ιδιαιτερο νόημα για την Ελλάδα”.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος