Σε εξέλιξη η μίνι Σύνοδος ΕΕ-ΗΠΑ στο Βερολίνο

Οι Ολάντ, Ρέντσι, Ραχόι και Μέι συναντώνται σήμερα Παρασκευή με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα και την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για να συζητήσουν την παράταση των κυρώσεων οι οποίες έχουν επιβληθεί στη Ρωσία για την επέμβασή της στην Ουκρανία, καθώς και την πιθανή επιβολή νέων κυρώσεων για τους βομβαρδισμούς της στη Συρία, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές.

Ζητούμενο η συνεργασία στη μετα-Ομπάμα εποχή

Η συνάντηση στο Βερολίνο πραγματοποιείται ενώ έχει περάσει μια εβδομάδα από τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Ο Τραμπ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να επιδιώξει μια επαναπροσέγγιση με τη Ρωσία, γεγονός το οποίο θέτει εν αμφιβόλω το καθεστώς των κυρώσεων τις οποίες επέβαλαν η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες το 2014, μετά την επέμβαση της Μόσχας στην ανατολική Ουκρανία.

Ένας Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος εξήγησε πως η πρόθεση είναι να παραταθούν οι κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας, η ισχύς των οποίων εκπνέει στα τέλη του Ιανουαρίου, μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Ωστόσο, εγείρονται ανησυχίες για το ενδεχόμενο η νίκη του Τραμπ να ωθήσει τα πράγματα προς την αντίθετη κατεύθυνση, αμέσως μετά την ορκωμοσία του επόμενου προέδρου των ΗΠΑ, την 20η Ιανουαρίου.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα ζητήσουν από τον Ομπάμα να τους δώσει διευκρινίσεις για την κατάσταση, καθώς ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος συναντήθηκε με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο για πάνω από μια ώρα την περασμένη εβδομάδα.

Στο μεταξύ, μήνυμα με πολλούς αποδέκτες έστειλε από το Βερολίνο ο Μπαρακ Ομπάμα κατά τη χθεσινή του συνάντηση του με την Άνγκελα Μερκελ.

«Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε σε ωμούς εθνικισμούς», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να προστατευθεί το κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΈ και ΗΠΑ πρέπει να προχωρήσει», επισήμανε η Γερμανίδα Καγκελάριος, προσθέτοντας ότι και στην Ευρώπη υπάρχουν λαϊκιστές πολιτικοί αλλά και ψηφοφόροι που επιζητούν «απλοϊκές» λύσεις.

Ο πρόεδρος Ομπάμα διαμένει στο ιστορικό ξενοδοχείο Adlon, κοντά στην πύλη του Βραδενβούργου. Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια σε ολόκληρο το κέντρο της γερμανικής πρωτεύουσας, όπου δεν λειτουργεί το μετρό, ενώ απαγορεύεται και το παρκάρισμα των αυτοκινήτων. Η είσοδος και έξοδος όσων διαμένουν στο ίδιο το ξενοδοχείο απαγορεύεται όταν βγαίνει ή μπαίνει ο Αμερικανός πρόεδρος προς μεγάλη απογοήτευση των ενοίκων.

Σχετική είδηση: Κοινές δηλώσεις Ομπάμα – Μέρκελ από το Βερολίνο (video)
Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος