Σίγησε η βασίλισσα της σόουλ-Η Αρίθα Φράνκλιν πέθανε σε ηλικία 76 ετών (video)

Η «βασίλισσα της σόουλ» Αρίθα Φράνκλιν απεβίωσε σε ηλικία 76 ετών, έπειτα από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο. Με τη μοναδική της φωνή είχε ερμηνεύσει κλασικές επιτυχίες, όπως το Respect, το I Say a Little Prayer και το Think. Στην τεράστια καριέρα της που διήρκεσε μισό αιώνα είχε ηχογραφήσει 42 δίσκους και ήταν η πρώτη γυναίκα που μπήκε στο Rock and Roll Hall of Fame.

Άφησε την τελευταία της πνοή στο σπίτι της και στην ανακοίνωσή της η οικογένεια της αναφέρει ότι σε μια από τις πιο σκοτεινές στιγμές δεν μπορεί να βρει τις κατάλληλες λέξεις για να εκφράσει τον πόνο στην καρδιά της.

Η θρυλική ερμηνεύτρια που έχει βραβευτεί με 18 Γκράμι, είχε διαγνωσθεί με καρκίνο του πάγκρεας το 2010, και είχε υποχρεωθεί να ακυρώσει πολλές συναυλίες τα τελευταία χρόνια λόγω των προβλημάτων στην υγεία της, πέρυσι είχε ανακοινώσει ότι έριχνε αυλαία στην άκρως επιτυχημένη καριέρα της.

Η τελευταία της εμφάνιση ήταν το 2017 στην ετήσια φιλανθρωπική εκδήλωση που διοργανώνει ο Έλτον Τζον στη Νέα Υόρκη για την καταπολέμηση του AIDS.

Τον τελευταίο καιρό νοσηλευόταν σε σοβαρή κατάσταση σε νοσοκομείο στο Ντιτρόιτ.

Από το Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ μεταδόθηκε το πρώτο μέρος του αφιέρωματος στη μεγάλη Αρίθα Φράνκλιν από τον Γιάννη Πετρίδη και την εκπομπή “Από τις 4 στις 5”.

Αύριο Παρασκευή στην εκπομπή “Από τις 4 στις 5” το δεύτερο μέρος του αφιερώματος στο
webradio.ert.gr/proto/

Γεννημένη την 25η Μαρτίου 1942 στο Μέμφις, άρχισε να ηχογραφεί τους πρώτους της δίσκους σε ηλικία 14 ετών στην εκκλησία του πατέρα του, ενός βαπτιστή πάστορα. Μετακόμισε από μικρή ηλικία στο Ντιτρόιτ και δεν εγκατέλειψε ποτέ την αγαπημένη της πόλη.

Ακολουθούν κάποιες από τις ημερομηνίες σταθμούς στη ζωή και στην καριέρα της σπουδαίας Αμερικανίδας τραγουδίστριας:

– 1956: Κυκλοφορεί το πρώτο της άλμπουμ, “The Gospel Soul of Aretha Franklin”.

– 1967: Βραβεύεται με το πρώτο της Γκράμι για το τραγούδι “Respect”.

– 1968: Τραγουδάει το “Precious Lord, Take My Hand” στην κηδεία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

– 1977: Ερμηνεύει το “God Bless America” στην τελετή ορκωμοσίας του Τζίμι Κάρτερ. Θα τραγουδήσει επίσης στις τελετές ορκωμοσίας των προέδρων Μπιλ Κλίντον (1993) και Μπαράκ Ομπάμα (2009).

– 1987: Γίνεται η πρώτη γυναίκα που εισέρχεται στο “Rock and Roll Hall of fame”, το πάνθεον της αμερικανικής ροκ.

– 1991: Βραβεύεται με το Grammy Legend Award για την επιρροή της στην αμερικανική μουσική βιομηχανία.

– 2005: Τιμάται με το προεδρικό μετάλλιο της Ελευθερίας, την υψηλότερη τιμητική διάκριση πολιτών στις ΗΠΑ.

– 2017: Ανακοινώνει τον Φεβρουάριο ότι σκοπεύει να αποσυρθεί μετά την ηχογράφηση του τελευταίου της δίσκου. Τον Νοέμβριο, θα τραγουδήσει στο γκαλά του ιδρύματος Έλτον Τζον για τη μάχη εναντίον του AIDS.

Θρήνος για την απώλεια ενός «εθνικού θησαυρού»

Ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, στην ορκωμοσία του οποίου, το 1993, είχε τραγούδησε η Φράνκλιν, είπε ότι «κλαίει για τον χαμό της φίλης του» την οποία χαρακτήρισε «έναν από τους μεγαλύτερους εθνικούς θησαυρούς» της χώρας.

Η Φράνκλιν είχε τραγουδήσει και στην τελετή ορκωμοσίας του Μπαράκ Ομπάμα: «Στη φωνή της ακούγαμε την Ιστορία μας, στην ολότητά της και με όλες τις αποχρώσεις της: τη δύναμή μας και τους καημούς μας, τη σκοτεινή πλευρά μας και το φως μας, την αναζήτηση της λύτρωσης και τον σεβασμό που κερδίζεται δύσκολα. Μας βοηθούσε να αισθανόμαστε πιο συνδεδεμένοι ο ένας με τον άλλο, να ελπίζουμε περισσότερο, να είμαστε πιο ανθρώπινοι. Και μερικές φορές μας βοηθούσε απλώς να τα ξεχνάμε όλα και να χορεύουμε» αναφέρεται στην ανακοίνωση που υπογράφουν ο πρώην πρόεδρος και η σύζυγός του Μισέλ.

«Η Βασίλισσα της Σόουλ, η Αρίθα Φράνκλιν, είναι νεκρή. Ήταν μια εξαιρετική γυναίκα που ευλογήθηκε με ένα υπέροχο δώρο από τον Θεό, τη φωνή της. Θα μας λείψει» ήταν το μήνυμα που ανάρτησε στο Twitter ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Ο χαμός της Αρίθα Φράνκλιν προκάλεσε ένα κύμα αντιδράσεων, ιδίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς δεκάδες καλλιτέχνες, με πολλούς από τους οποίους είχε συνεργαστεί στην πολυετή καριέρα της, έσπευσαν να εκφράσουν τη θλίψη τους. Αρχής γενομένης από έναν άλλο θρύλο, την Νταϊάνα Ρος, που έγραψε στο Twitter ότι «προσεύχεται για την χρυσή ψυχή» της ερμηνεύτριας του Respect και του I Say a Little Prayer.

«Ας σταθούμε όλοι για μια στιγμή για να τιμήσουμε την ονειρεμένη ζωή της Αρίθα Φράνκλιν, της βασίλισσας της ψυχής μας, που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για όλους μας επί τόσα χρόνια», ήταν το μήνυμα που ανάρτησε ο Πολ Μακάρτνεϊ.

Ο Έλτον Τζον έκανε λόγο για «πλήγμα για όλους εκείνους που αγαπούν την πραγματική μουσική» ενώ ο Μικ Τζάγκερ μίλησε για μια «συναρπαστική προσωπικότητα».

«Η μεγαλύτερη φωνή της αμερικανικής λαϊκής μουσικής σιώπησε. Η αγαπημένη μας Αρίθα Φράνκλιν έφυγε. Για μένα, ήταν ένας μουσικός φάρος, που με καθοδηγούσε και με ενέπνεε με κάθε νότα» έγραψε η Μπέτι Μίντλερ.

«Είναι δύσκολο να φανταστώ τον κόσμο χωρίς αυτήν. Δεν ήταν μονάχα μια λαμπρή τραγουδίστρια, αλλά η δέσμευσή της στο κίνημα των πολιτικών δικαιωμάτων είχε ανεξίτηλες επιπτώσεις στον κόσμο» σχολίασε η Μπάρμπαρα Στρέιζαντ αναρτώντας και μια φωτογραφία της με την Αρίθα Φράνκλιν.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AP, Reuters

Σχετική είδηση: Βαριά άρρωστη η Αρίθα Φράνκλιν νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Ντιτρόιτ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος