Σήμα κινδύνου για τα χρέη του ΙΚΑ (video)

120 χιλιάδες συντάξεις, κύριες και επικουρικές, στην αναμονή, απώλεια εσόδων της τάξης των 14,5 τα χρόνια της κρίσης και χρέη άνω του 1,1 δισεκατομμυρίου συνθέτουν το ζοφερό τοπίο στο ΙΚΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσαν οι εργαζόμενοι στο συνέδριο του Ιδρύματος. Παρών ήταν και ο υπουργός Εργασίας, ο οποίος έγινε αποδέκτης διαμαρτυριών για τον νέο ενιαίο φορέα ασφάλισης.

Σήμα κινδύνου για το ύψος των εσόδων και των παροχών του ΙΚΑ εκπέμπουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ομοσπονδία των εργαζομένων του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου της χώρας.
Αυτή τη στιγμή, βρίσκονται σε εκκρεμότητα περισσότερες από 60.000 (60.493) κύριες και περισσότερες από 61.000 (61.654) επικουρικές συντάξεις.
Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, στα χρόνια της κρίσης (2009-2015), το ΙΚΑ εμφάνισε απώλειες της τάξης των 14,5 δις ευρώ, ενώ σήμερα ο φορέας οφείλει σε ΕΟΠΥΥ και ΟΑΕΔ 1,1 δις ευρώ από συνεπραττόμενες εισφορές.

Ο Γιώργος Κυριακόπουλος, πρόεδρος της ΠΟΣΕ ΙΚΑ είπε: Ακόμα δεν έχει βγει καμία εγκύκλιος για το νέο νόμο ούτε για τις συντάξεις χηρείας που ο κόσμος αγωνιά και πιέζει καθημερινά τις υπηρεσίες μας, αγανακτώντας για αυτή την καθυστέρηση.

Το ασφαλιστικό έχει κλείσει, επανέλαβε από το βήμα του συνεδρίου ο Γιώργος Κατρούγκαλος. : Το ασφαλιστικό ήταν τμήμα της πρώτης αξιολόγησης. Δεν πρόκειται να ανοίξει στη δεύτερη αξιολόγηση παρά το θόρυβο που δημιουργείται από διάφορες πηγές στο γενικευμένο νέφος παραπληροφόρησης των ημερών.

Μικρή διακοπή σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του υπουργού εργασίας, όταν εργαζόμενοι ανάρτησαν πανό, διαμαρτυρόμενοι για την επικείμενη ενοποίηση όλων των ασφαλιστικών ταμείων, από τις αρχές του 2017. Για την κίνηση αυτή ο α’ αντιπρόεδρος της ΠΟΣΕ ΙΚΑ Αντώνης Νικολόπουλος είπε: Δεν μπορούσαμε να το αφήσουμε να περάσει έτσι και ο υπουργός να έρθει εδώ να κάνει μία παρουσίαση δέκα λεπτών ενός δήθεν κυβερνητικού έργου κοινωνικής ασφάλισης ενώ τη φαλκιδεύει.

“Κάθε συνδικαλιστική δύναμη έχει δικαίωμα να επιλέγει τον τρόπο διαμαρτυρίας της”, ήταν το σχόλιο του υπουργού εργασίας.

Τα ελλείμματα
Για το 2016, το τελικό έλλειμμα του ΙΚΑ εκτιμάται ότι θα κλείσει στα 800 εκατομμύρια ευρώ, από 2 δις ευρώ που προβλεπόταν αρχικά.
Στο γεγονός αυτό, καθοριστικό ρόλο έχει παίξει η θετική πορεία των εσόδων που σημειώθηκε τους τελευταίους μήνες.

Ο διοικητής του ΙΚΑ Διονύσης Καλαματιανός είπε: Καταφέραμε να έχουμε μια αύξηση εσόδων μέσω της βελτίωσης της εισπραξιμότητας στα 357 εκατομμύρια ευρώ για το πρώτο εννιάμηνο του 2016.

Οι εργαζόμενοι της ομοσπονδίας ανέφεραν ότι ο νόμος Κατρούγκαλου οδηγεί σε σημαντικές μειώσεις στις νέες συντάξεις, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις συντάξεις χηρείας, που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να πέσουν ακόμα και στα 150 ευρώ. Η ομοσπονδία χαρακτηρίζει το νέο ενιαίο φορέα κύριας ασφάλισης, που δημιουργείται από τις αρχές του επόμενου έτους προβληματικό, καθώς εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει με έλλειμμα ύψους 1,5 δις ευρώ.

Ενστάσεις εκφράζονται και για το εάν οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι σε θέση να υλοποιήσουν, το επόμενο διάστημα, τον επανυπολογισμό όλων των καταβαλλόμενων συντάξεων.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος