Σωτ. Σέρμπος στο Πρώτο: Ευκαιρία να συνεννοηθούμε με την Τουρκία – Απαιτείται εθνική στρατηγική, όχι να «καβαλάμε» το κύμα δυσαρέσκειας (audio)

«Υπάρχει μια ευκαιρία επειδή ανακατεύεται η “τράπουλα” και σε περιφερειακό επίπεδο και στις σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση, και επειδή η Άγκυρα ασφαλώς και θα έχει λόγο την επόμενη ημέρα ειδικά σε γεωγραφικές ζώνες που καίνε πολύ τους δυτικούς κυρίως την Αμερική έναντι της Ρωσίας και του Ιράν, εδώ σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο είναι μια ευκαιρία προκειμένου να συνεννοηθούμε με βάση τους κανόνες του παιχνιδιού που σήμερα όλοι προσπαθούμε να προασπίσουμε βοηθώντας τους Ουκρανούς», τόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και Σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Σωτήρης Σέρμπος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν, αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.

«Άρα εδώ η λογική λέει πως όταν έχεις να κάνεις με μια χώρα που έχει πολύ μεγάλες φιλοδοξίες, δεν μπορείς να τα πάρεις όλα παντού. Άρα ειδικά σε αυτή τη ζώνη που υπάρχουν και άλλες χώρες που μπορούν να διασφαλίσουν συμφέροντα τα οποία εξυπηρετούν και την Ελλάδα και τη Δύση, κάποιος πρέπει να βάλει κάποιες “κόκκινες γραμμές”. Και γιατί όχι,  να βοηθήσουμε όλοι ώστε και να επιλυθούν αυτά τα ζητήματα, ανοίγοντας και χώρο για συνέργειες που όλοι τις θέλουμε, είτε αφορούν την ενεργειακή ασφάλεια, είτε κοινές προκλήσεις για το μέλλον», υπογράμμισε.

«Πρέπει να δούμε εάν το θέλουμε αυτό ως Ελλάδα, διότι αυτό σημαίνει και μια ειλικρινή συζήτηση που πρέπει να κάνουμε μεταξύ μας όλα τα κόμματα, εάν και εφόσον είμαστε διατεθειμένοι να μπούμε σε μια τέτοια διαδικασία και αν αυτή θα είναι επωφελής. Για αυτό χρειάζεται εθνική στρατηγική γιατί δεν μπορεί ένα κόμμα να το πάρει μόνο του όλο αυτό», διευκρίνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Σέρμπο, «όταν έχεις απέναντί σου την Τουρκία και με έναν ηγέτη που -αρέσει δεν αρέσει – θα αφήσει το “αποτύπωμά του” και έχει συμβάλει στο να αλλάξει “πίστα” αυτή η χώρα, ο “πήχης” είναι ψηλά και για όλους εμάς. Στο μείζον ζήτημα της εθνικής ασφάλειας πρέπει να υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής μεταξύ των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων που θα αναλάβουν να βάλουν και “πλάτη” την επόμενη ημέρα. Το να “καβαλάμε” απλώς ένα κύμα λαϊκής δυσαρέσκειας δεν υπηρετεί απαραίτητα το εθνικό συμφέρον. Έχουμε πολλούς “στρατηγούς” στην Ελλάδα αλλά όχι όσους “στρατιώτες” χρειαζόμαστε. Είναι ξεκάθαρο το τι δεν θέλουμε, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο το τι θέλουμε», υπογράμμισε.

Αναφορικά με την επικείμενη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, τόνισε ότι «έχει κάθε λόγο ο Έλληνας πρωθυπουργός όπου βρεθεί και όπου σταθεί σε διεθνή φόρα – προφανώς και εντός του αμερικανικού Κογκρέσου – να εκθέσει την Τουρκία, υπό την έννοια ότι ο αναθεωρητισμός πρέπει να αποκρούεται από όπου και αν προέρχεται, είτε αφορά την Τουρκία, είτε την Ρωσία, είτε μια χώρα σε άλλη γεωγραφική ζώνη του κόσμου».

«Ειδικά όταν θες ως Δύση να δώσεις ένα μήνυμα κρυστάλλινο, καθαρό και προς πάσα κατεύθυνση. Το δεύτερο κομμάτι, είναι πίσω από “κλειστές πόρτες”. Εδώ έχεις μια ευκαιρία. Τα ελληνοτουρκικά για τον διεθνή παράγοντα δεν “έσκασαν” ποτέ πολύ ψηλά στην ιεράρχησή τους, ώστε να γίνει μια προσπάθεια να επιλυθούν», δήλωσε εξηγώντας ότι οι δυτικοί θεωρούν «ότι δεν πρόκειται να γίνει ένας πόλεμος μεταξύ των δυο κρατών» και  «σε αυτό μεταξύ άλλων συνέβαλε και το ΝΑΤΟ, όχι στο να λύσει τα προβλήματα, αλλά στο να αποτρέψει μια πολεμική αναμέτρηση».

«Όμως εδώ υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την ελληνική εξωτερική πολιτική, που μπορεί να συνδέσει τη “μεγάλη εικόνα”, το τι γίνεται ή τι θα “τρέξει” τα επόμενα χρόνια ως συνδυασμός των δυτικών και να δούμε πώς μπορούμε εκεί να κουμπώσουμε τα δικά μας ζητήματα. Και λόγω του αξιακού που βάζει η Δύση για το αναθεωρητικό και λόγω της ανάγκης για μεγαλύτερη ασφάλεια και σταθερότητα με όρους γεωπολιτικής αναγκαιότητας», διεμήνυσε ο κ. Σέρμπος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος