Σπ. Πλακούδας στο Πρώτο: Στη Λιβύη λαμβάνει χώρα ένα «Game of Thrones» (audio)

«Αυτή τη στιγμή λαμβάνει χώρα στη Λιβύη ένα “Game of Thrones”, δηλαδή ο νυν πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας στη Λιβύη, Ντμπεϊμπά, έχει ανοίξει έναν μεγάλο καβγά με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου, Μένφι, και γνώριμο της Ελλάδας λόγω της θητείας του στο παρελθόν, ως πρέσβης στην Αθήνα», τόνισε ο επίκουρος καθηγητής Εθνικής Ασφάλειας στην Ακαδημία Rabdan στο Άμπου Ντάμπι, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σπύρος Πλακούδας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν, αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.

Όπως εξήγησε, ο Ντμπεϊμπά, ένας επιχειρηματίας με ισχυρούς δεσμούς με το καθεστώς Ερντογάν, προσπαθεί να αναβάλλει επ’ αόριστον τις προεδρικές εκλογές του Δεκεμβρίου, με το πρόσχημα ότι δεν συντρέχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ειρήνη και την ασφάλεια για τη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας. «Η ιδέα αυτή αντηχεί στα ευήκοα ώτα της Ρωσίας και της Τουρκίας, οι οποίες δεν επιθυμούν εκλογές, καθώς ανησυχούν ότι μια νέα κυβέρνηση, θα αμφισβητήσει τα δυο μνημόνια με την Άγκυρα και θα ζητήσει να φύγουν οι μισθοφόροι, σαν και αυτούς που έχει στείλει η Μόσχα», τόνισε.

Από την άλλη πλευρά, ο Μένφι, ένας διπλωμάτης καριέρας με ισχυρούς δεσμούς με Γαλλία, Αίγυπτο και Εμιράτα, τις «δυνάμεις του status quo», οι οποίες ασκούν ισχυρές πιέσεις ώστε να γίνουν οι εκλογές, καθώς έχουν επενδύσει σε μια ήττα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και των εκλεκτών της Άγκυρας, σε μια περίοδο κατά την οποία υποχωρεί το ρεύμα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στη βόρεια Αφρική, από το Μαρόκο και την Τυνησία, μέχρι την Αίγυπτο.

«Από την άλλη πλευρά, Κατάρ και Τουρκία, ανησυχούν για τη διεξαγωγή αυτών των εκλογών – που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι εκλογές βίας και νοθείας- γιατί αναμένεται να ηττηθεί η Μουσουλμανική Αδελφότητα. Οπότε, όσο περισσότερη αναβολή, τόσο το καλύτερο», επεσήμανε ο κ. Πλακούδας.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην υπό παραίτηση υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Αλ Μανγκούς, λέγοντας ότι εξισορροπούσε και ακροβατούσε μεταξύ αυτών των δυο στρατοπέδων, και όφειλε τον διορισμό της πρωτίστως στις ΗΠΑ και στον ΟΗΕ. Διευκρίνισε ότι η ίδια μπορεί να είχε ανακοινώσει παρουσία του Τσαβούσογλου ότι οφείλουν να φύγουν από τη χώρα όλοι οι ξένοι μαχητές, ωστόσο η υπουργός Εξωτερικών ήταν ο πιο «αδύναμος κρίκος» της μεταβατικής κυβέρνησης και προκειμένου ο Μένφι να δώσει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον αντίπαλό του για «εκλογές εδώ και τώρα», ουσιαστικά «πυροβόλησε» την Αλ Μανγκούς, η οποία δεν είχε πει κουβέντα για τις εκλογές.

Σύμφωνα με τον κ. Πλακούδα, η Αμερική δεν παρεμβαίνει στη Λιβύη εξίσου δυναμικά όπως στο παρελθόν. Μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Μπάιντεν, έχει μετατοπίσει το ενδιαφέρον της εκτός Λιβύης, και το μόνο που ανησυχεί τους Αμερικανούς είναι η παρουσία των μισθοφόρων της Ρωσίας. «Έχουν αναλάβει άλλες δυνάμεις την υπεργολαβία, πρωτίστως η Γαλλία», πρόσθεσε ο ίδιος.

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος