Επεισόδια στα Εξάρχεια μετά την πορεία για τον Αλ. Γρηγορόπουλο (video-photos)

Πορεία πραγματοποίησαν νωρίς το βράδυ της Τρίτης στο κέντρο της Αθήνας συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου και οργανώσεις της αριστεράς, με αφορμή τη συμπλήρωση οκτώ χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Αμέσως μετά επικράτησε ένταση στα Εξάρχεια, με ομάδες αντιεξουσιαστών να πετούν καπνογόνα, μολότοφ και βεγγαλικά. Οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, καθώς και σε 28 προσαγωγές, εκ των οποίων οι 19 έγιναν νωρίτερα από τα Προπύλαια. Οι τέσσερις από τους προσαχθέντες συνελλήφθησαν.

Τα επεισόδια επικεντρώθηκαν γύρω από το Πολυτεχνείο, κυρίως στις οδούς Στουρνάρη, Σπύρου Τρικούπη με Τοσίτσα, Χαριλάου Τρικούπη και διήρκεσαν μέχρι τις 23:00 το βράδυ.

Ομάδες αγνώστων είχαν ανάψει φωτιές σε κάδους, είχαν στήσει οδοφράγματα, κινούνταν περιμετρικά της πλατείας Εξαρχείων και συγκρούονταν με τις αστυνομικές δυνάμεις. Υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές σε 2 ΙΧ, ενώ δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε καταστήματα.

Εν τω μεταξύ, συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στα Εξάρχεια, στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου, στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου, στο σημείο όπου έπεσε από τη σφαίρα του ειδικού φρουρού Επ. Κορκονέα.

Εν τω μεταξύ, κανονικά λειτουργούν οι σταθμοί του μετρό “Πανεπιστήμιο” και “Σύνταγμα”, που είχαν κλείσει με εντολή της ΕΛ.ΑΣ λόγω των εκδηλώσεων για την επέτειο της δολοφονίας του Αλ. Γρηγορόπουλου.

Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν και έξω από το ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη, μπροστά από το κτίριο της παλιάς Φιλοσοφικής Σχολής όπου ομάδα αγνώστων μετά την πορεία άρχισαν να εκτοξεύουν φωτοβολίδες, βόμβες μολότοφ και άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων. Οι αστυνομικοί απάντησαν, κάνοντας χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, με αποτέλεσμα οι συμμετέχοντες στα επεισόδια να υποχωρήσουν και να κατευθυνθούν στους χώρους του ΑΠΘ.

Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν επίσης στο Βόλο και στο Ηράκλειο Κρήτης.

«Η ΝΔ και ο πρόεδρός της επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή ότι με την πολιτική αλλαγή, ο νόμος, η τάξη και η ασφάλεια θα αποκατασταθούν», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΝΔ με αφορμή τα επεισόδια.

Σε ήρεμο κλίμα η μαθητική και φοιτητική πορεία το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, μαθητές, μαθητικές οργανώσεις και φοιτητικοί σύλλογοι συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια.

Επεισόδια στα Εξάρχεια μετά την πορεία για τον Αλ. Γρηγορόπουλο (video-photos)
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Φοιτητές και μαθητές φώναζαν συνθήματα κατά των αστυνομικών δυνάμεων καθώς επίσης ενάντια στο φασισμό και τις πολιτικές της κυβέρνησης.

Λίγο πριν ξεκινήσει η πορεία, διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και νεράντζια προς τις αστυνομικές δυνάμεις.

Στη συνέχεια, οι συγκεντρωμένοι συγκρότησαν πορεία, η οποία μέσω της Σταδίου κατευθύνθηκε προς την πλατεία Συντάγματος και στη συνέχεια, μέσω της Πανεπιστημίου, έφτασε και πάλι στα Προπύλαια, όπου και διαλύθηκε.

Αντίστοιχες εκδηλώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν από μαθητές, φοιτητές, συλλογικότητες και οργανώσεις της αριστεράς και σε άλλες πόλεις, όπως Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ρόδο, Καλαμάτα και Καβάλα.


Αποζημίωση ύψους 800.000 ευρώ στην οικογένεια του Αλέξη Γρηγορόπουλου

Να σημειωθεί ότι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους επικύρωσε αποζημίωση ύψους 800.000 ευρώ στην οικογένεια του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
Πρόκειται για την αγωγή που κατέθεσαν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο το 2013, η μητέρα του Α. Γρηγορόπουλου και η αδελφή του ζητώντας από το Ελληνικό Δημόσιο να τους καταβάλει 2,7 εκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση για ψυχική οδύνη για τον θάνατο του 15χρονου.

Πηγές: ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: 8 χρόνια από τη δολοφονία Γρηγορόπουλου – Συγκεντρώσεις και πορείες (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος