Σρι Λάνκα: Απαγόρευση κυκλοφορίας μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού – Οικονομική και πολιτική κρίση

Μία ημέρα μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Μαχίντα Ρατζαπάξα εν μέσω πολιτική και οικονομικής κρίσης και  έπειτα από τις αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών του και αντικυβερνητικών διαδηλωτών, χιλιάδες στρατιώτες και αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί σήμερα στη Σρι Λάνκα προκειμένου να διασφαλίσουν ότι θα γίνει σεβαστή η απαγόρευση κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί.

Η χώρα των 22 εκατομμυρίων κατοίκων είναι αντιμέτωπη εδώ και πολλές εβδομάδες με διαδηλώσεις με αίτημα την παραίτηση του Ρατζαπάξα έπειτα από τις σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα, τη βαθύτερη πολιτική και οικονομική κρίση που έχει γνωρίσει η χώρα μετά την ανεξαρτησία της το 1948.

Ο στρατός απομάκρυνε σήμερα νωρίς το πρωί τον πρωθυπουργό από την επίσημη κατοικία του στο Κολόμπο προκειμένου να τον μεταφέρει σε ασφαλές σημείο, αφού χιλιάδες διαδηλωτές κατάφεραν να εισβάλουν στο πρωθυπουργικό συγκρότημα.

Αφού κατάφεραν να παραβιάσουν την κεντρική πύλη της οικίας του Μαχίντα Ρατζαπάξα στο Κολόμπο, οι διαδηλωτές προσπάθησαν να εισβάλουν στο κεντρικό, διώροφο κτίριο όπου είχε καταφύγει με την οικογένειά του ο αδελφός του προέδρου Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα.

«Στο συγκρότημα ερρίφθησαν τουλάχιστον δέκα βόμβες μολότοφ», διευκρίνισε ο αξιωματούχος.

Δεκάδες σπίτια που ανήκουν σε υποστηρικτές των Ρατζαπάξα πυρπολήθηκαν αλλού στη Σρι Λάνκα, ενώ στη χώρα επιβλήθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και απαγόρευση κυκλοφορίας.

Πάντα σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και πυροβόλησε στον αέρα για να εμποδίσει το πλήθος να περάσει τις τρεις εισόδους του πρωθυπουργικού συγκροτήματος, συμβόλου της κρατικής εξουσίας.

Οι διαδηλωτές και θρησκευτικοί ηγέτες στη Σρι Λάνκα κατηγορούν τον Μαχίντα Ρατζαπάξα ότι υποκίνησε τους υποστηρικτές της οικογένειάς του να προκαλέσουν τα επεισόδια της Δευτέρας στα οποία έχασαν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι και τραυματίστηκαν σχεδόν 200. Αυτή ήταν η πιο αιματηρή ημέρα μετά την καταστολή της αντικυβερνητικής διαδήλωσης στις 19 Απριλίου, όταν έχασε τη ζωή του ένας άνθρωπος και τραυματίστηκαν άλλοι 24.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα, που υπέβαλε την παραίτησή του μετά τα χθεσινά βίαια επεισόδια, βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ασφαλές σημείο, το οποίο δεν έχει αποκαλυφθεί.

Ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα παραμένει στη θέση του, έχοντας διευρυμένες εξουσίες και όντας επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να διορίζει και να αποπέμπει υπουργούς, αλλά και δικαστές, ενώ χαίρει ασυλίας.

Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει «αντιδημοφιλείς αποφάσεις» για την ανάταξη της κατεστραμμένης οικονομίας της χώρας.

Οποιοδήποτε δάνειο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με το οποίο βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις η Σρι Λάνκα, θα σημάνει «αύξηση των φόρων και μείωση των κρατικών δαπανώ, έναν πολιτικά τοξικό συνδυασμό».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, dpa

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος