Στάχτη έγιναν ιστορικά κτίρια στην πόλη της Λευκάδας (video)

Υπό πλήρη έλεγχο έχει τεθεί η φωτιά που ξέσπασε σήμερα το πρωί στην παλιά πόλη της Λευκάδας. Οι 35 άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας απομακρύνουν τα μπάζα και τα αποκαίδια από τους δρόμους και τα στενά σοκάκια της περιοχής που ξέσπασε η φωτιά, καταβρέχοντας ταυτόχρονα το εσωτερικών των σπιτιών προκειμένου να μην υπάρξει αναζωπύρωση.

Η Πυροσβεστική υπηρεσία ειδοποιήθηκε για φωτιά λίγο μετά τις 11.30 το πρωί ενώ γρήγορα ζητήθηκε ενίσχυση από τους όμορους νομούς αφού η ξύλινη κατασκευή των σπιτιών απειλούσε με γρήγορη επέκταση σε μεγαλύτερο μέρος της πόλης. Στη μάχη της φωτιάς μπήκαν 35 άνδρες με 15 οχήματα και υδροφόρες του Δήμου ενώ από την Ανδραβίδα εστάλη ελικόπτερο Έρικσσον προκειμένου να βοηθήσει τις επίγειες δυνάμεις.

Οι παράγοντες της Λευκάδας αποδίδουν στο ελικόπτερο τη σωτηρία ολόκληρης της παλιάς πόλης θεωρώντας ότι η σφοδρότητα της φωτιάς ήταν δύσκολο να ελεγχθεί διαφορετικά.

Τραυματισμοί δεν σημειώθηκαν εκτός από έναν πυροσβέστη στον οποίο χρειάστηκε να μπουν κάποια ράμματα από κόψιμο στο χέρι. Απειλήθηκαν όμως, η δημοτική βιβλιοθήκη, το σπίτι του Άγγελου Σικελιανού, στη μεσοτοιχία του οποίου έφτασε η φωτιά καθώς και ο Ι. Ναός της Παναγίας των Ξένων από τον οποίο απομακρύνθηκαν έπιπλα και κειμήλια.

Δυστυχώς, από την πύρινη λαίλαπα δεν γλύτωσε ο ιστορικός και μοναδικός κινηματογράφος της Λευκάδας «Απόλλων» ενώ συγκεχυμένος είναι και ο τελικός αριθμός των σπιτιών που κάηκαν εξαιτίας του γεγονότος ότι τα σπίτια στην πόλη του νησιού είναι κολλητά το ένα με το άλλο, μεσοτοιχίες στο σύνολό τους. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία κάνει λόγο για έξι μπλοκ σπιτιών αλλά παράγοντες της αυτοδιοίκησης ανεβάζουν το αριθμό των οικιών που βρίσκονταν στο μπλοκ αυτό σε πολύ περισσότερες.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Χαλικίας κάνει λόγο για 14 οικίες, τον ίδιο αριθμό δίνει και ο βουλευτής Θανάσης Καββαδάς ενώ ο Δήμαρχος Λευκάδας Κώστας Δρακονταειδής ανέφερε στην ΕΡΤ ότι οι υπηρεσίες του Δήμου θα ξεκινήσουν αύριο την καταγραφή των κατοικιών που καταστράφηκαν και οι οποίες, όπως είπε, πρέπει να είναι 8, 12 ίσως και περισσότερες.
Να θυμίσουμε τέτοιες ημέρες πριν από 21 χρόνια, στις 9 Αυγούστου του 1995, ανάλογη φωτιά είχε καταστρέψει πάνω από 20 σπίτια και καταστήματα στον παραλιακό δρόμο της πόλης της Λευκάδας λίγο μακρύτερα από τη σημερινή πυρκαγιά.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λυκούργος Σκιαδόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος