Στη Θεσσαλονίκη ο Α. Τσίπρας-Βολές για το Μετρό Θεσσαλονίκης-Η απάντηση Καραμανλή-Ταχιάου (video)

Επίσκεψη στην Θεσσαλονίκη πραγματοποιεί σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συμμετέχει σε συσκέψεις με εκπροσώπους της τοπικής οικονομίας και τους παραγωγικούς φορείς της πόλης καθώς και με τους επαγγελματίες της εστίασης. Στο μεταξύ με ανακοίνωση του  ο ΣΥΡΙΖΑ, ζητά την παραίτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα .

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση να ανταποκριθεί με “μεγαλύτερη γενναιοδωρία”, όπως είπε “στις ανάγκες της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και να επιδοτήσει την εργασία και όχι την αναστολή της”, όπως ανέφερε. Έδωσε έμφαση και στην ανάγκη εμπροσθοβαρούς παρέμβασης για να υπάρξουν, όπως είπε, “οι μικρότερες απώλειες φέτος και ο γρηγορότερος χρόνος ανάκαμψης από το επόμενο έτος.”

Το πρωί, ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφτηκε τον Εύοσμο, περπάτησε την αγορά της πόλης, συζήτησε με επαγγελματίες της εστίασης και εμπόρους και άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο πεδίο της οικονομίας, πριν ακόμη από την υγειονομική κρίση εξ΄αιτίας του κορονοϊού. Επανέλαβε χαρακτηριστικά ότι η ύφεση είχε ξεκινήσει νωρίτερα, από το τέταρτο τρίμηνο του 2019.

O αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισκέφθηκε και το σταθμό Βενιζέλου του μετρό και ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών, τη διαδικασία απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιολογικών ευρημάτων στον σταθμό καθώς και το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η Αττικό Μετρό Α.Ε. σχετικά με την ολοκλήρωση του έργου.

“Ένα έργο το οποίο θα ήταν ανάσα πνοής για την πόλη, ποιότητα ζωής για τους Θεσσαλονικείς και θα ολοκληρωνόταν το φθινόπωρο του 2020, παίρνει συνολικά παράταση μέχρι το 2023 και.. βλέπουμε”, είπε υποστηρίζοντας, ότι “η καθυστέρηση θα γίνει στην πλάτη των πολιτών και με κόστος για το δημόσιο.”

«Η μια Κυβέρνηση εγκαινίασε μουσαμάδες. Η άλλη κάνει έργα που εξασφαλίζουν και μέτρο και αρχαία», αναφέρει σε ανάρτησή του στο τουίτερ, ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής.

“Οι καθυστερήσεις και οι όποιες επιβαρύνσεις που κατατρύχουν σήμερα το μετρό της Θεσσαλονίκης φέρουν την υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ” αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό, Νίκος Ταχιάος, απαντώντας στα όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του- εκτός προγράμματος- στο σταθμό Βενιζέλου του μετρό της Θεσσαλονίκης.

“Δυστυχώς, η σημερινή αιφνιδιαστική επίσκεψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν επέτρεψε στην Αττικό Μετρό ΑΕ να του κάνει μια σοβαρή ενημέρωση για την πορεία του μετρό της Θεσσαλονίκης” σημειώνει ο κ Ταχιάος και προσθέτει πως “ αν η μέχρι σήμερα επαφή του με το έργο ξέφευγε από την λογική των επικοινωνιακών σόου, ο κ Τσίπρας θα διαπίστωνε την πραγματικότητα:

Αν κατέβαινε στις σήραγγες, θα έβλεπε ότι η ολοκλήρωση το 2020 του έργου που μας παραδόθηκε πέρυσι, μόνο ως χοντροκομμένο ανέκδοτο ακούγεται. Αν επισκεπτόταν το αμαξοστάσιο θα αντιλαμβανόταν ότι χωρίς οργανωμένο και εκπαιδευμένο φορέα λειτουργίας, του οποίου η λειτουργία απαιτεί περισσότερο από δύο χρόνια, κανένα μετρό δεν μπορεί να λειτουργήσει. Αν αναζητούσε πόσο είχαν προχωρήσει οι δήθεν λύσεις για την Βενιζέλου που σερνόταν σχεδόν πέντε χρόνια, από το 2015 μέχρι τον περυσινό Δεκέμβριο, θα συμφωνούσε στη μία και μοναδική τεχνικά εφικτή και οικονομικά αντιμετωπίσιμη μέθοδο της ασφαλούς απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαίων. Αντιθέτως ο κ Τσίπρας επέλεξε να γυρίσει την πλάτη στην αλήθεια, γνωρίζοντας προφανώς ότι σε αυτήν θα αντίκρυζε τις ευθύνες της δικής του περιόδου διακυβέρνησης”, καταλήγει ο κ Ταχιάος.

Σε σημερινή του συνέντευξη ο Αλέξης Τσίπρας στη γερμανική εφημερίδα “Die Zeit”, εκφράζει ανησυχία ότι η κρίση μπορεί να εξελιχθεί σε μια κατάσταση ανάλογη των ετών 2012-2014 και τονίζει ότι μια ενδεχόμενη πολιτική λιτότητας δεν μπορεί παρά να τροφοδοτήσει έναν υφεσιακό κύκλο. Για το θέμα της ανεργίας αναφέρει χαρακτηριστικά, ότι ανέλαβε τη χώρα το 2015 με την ανεργία στο 29% και παρέδωσε στην επόμενη κυβέρνηση στο 17%, “θα ήταν δραματικό εάν επιστρέφαμε στα ποσοστά ανεργίας του 2015” είπε ο κ. Τσίπρας.

Κατά την επίσκεψή του στον υπό κατασκευή σταθμό μετρό της Ελευθερίου Βενιζέλου, ο Αλέξης Τσίπρας, κατηγόρησε την κυβέρνηση για μεγάλες καθυστερήσεις.

Νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε παραίτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου για το ζήτημα της χρηματοδότησης των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, κάνοντας λόγο για πρωτοφανές πάρτι ημετέρων και καλώντας τον να δώσει όμως πρώτα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία για τα ποσά που έχει πάρει κάθε μέσο.

Πηγή: ΕΡΤ

Ρεπορτάζ: Γιώργος Παντελάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος