Στη Βουλή οι φορείς για το αναπτυξιακό ν/σ

Την ικανοποίησή τους για την κατάθεση του αναπτυξιακού νόμου αλλά και αρκετές επιφυλάξεις όσο και επιμέρους παρατηρήσεις, εξέφρασαν οι παραγωγικοί και κοινωνικοί φορείς που παραβρέθηκαν στη δεύτερη συνεδρίαση των συναρμόδιων Επιτροπών της Βουλής προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους.

Η συζήτηση στις Επιτροπές θα συνεχιστεί με τη συζήτηση επί των άρθρων του νομοσχεδίου, ενώ στην Ολομέλεια η συζήτηση και ψήφιση αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.

Οι περισσότεροι φορείς τόνισαν ότι “ο νόμος πρέπει να είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για την ανάπτυξη της χώρας και όχι αποσπασματικό”, ενώ ζήτησαν να προβλεφθεί λύση και στο θέμα των επενδυτικών σχεδίων που είχαν ενταχθεί σε προηγούμενος νόμους αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί, προτείνοντας παράταση των προθεσμιών.

Παράλληλα επεσήμαναν την ανάγκη σταθερών φορολογικών συντελεστών και διευκολύνσεων στις δανειοδοτήσεις των τραπεζών, ενώ ζήτησαν να αξιοποιηθούν επιπλέον χρηματοδοτικά εργαλεία προκειμένου να ξεπεραστεί το εμπόδιο του περιορισμού των τραπεζικών χορηγήσεων.

«Να έχουν ενεργότερο ρόλο οι τράπεζες στην διαχείριση υλοποίησης των έργων» ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Χρήστος Γκόρτσος.

«Ο αναπτυξιακός νόμος είναι φτωχός, γιατί δεν υπάρχουν χρήματα σύμφωνα με την γνωμοδότηση του γενικού λογιστηρίου του κράτους. Χρειάζεται και υπεύθυνη στάση από την κυβέρνηση, δεν χρειάζονται ούτε σωσίες υπουργοί, ούτε μάρτυρες υπουργοί» υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, Κώστας Αγοραστός.

Να ενταχθούν στο νόμο οι έτοιμες τουριστικές επενδύσεις σαν επιχειρήσεις αιχμής, ζήτησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης και παράλληλα επεσήμανε την ανάγκη “να λυθεί το θέμα με τα παλαιά πλάνα και να μην απαιτούνται 7 χρόνια για την αποπληρωμή των επιχειρήσεων“. Ζήτησε επίσης να έρθει άμεσα το σχέδιο νόμου για στρατηγικές επενδύσεις και έργα άνω των 20 εκ. ευρώ.

Για καλοσχεδιασμένο επενδυτικό νόμο έκανε λόγο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης, τονίζοντας ωστόσο ότι “δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι πόροι“.

«Να δούμε το θέμα της προκαταβολής από τις τράπεζες αφού εγκριθούν τα κεφάλαια. Ελπίζουμε να περάσει το μήνυμα ότι θα έχουμε σταθερούς φορολογικούς συντελεστές» επεσήμανε η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη.

Ο Διευθυντής του Τομέα Ανάπτυξης του ΣΕΒ, Γιώργος Ξηρογιάννης, τόνισε ότι “χρειάζεται ταχύτερη αδειοδότηση για όλες τις επιχειρήσεις, δικλείδες ασφαλείας για την ανάκληση δημόσιων πόρων και περισσότερα χρηματοδοτικά εργαλεία από την Κομισιόν“.

“Να μην ποινικοποιηθεί η επιχειρηματικότητα για όσους εντάχθηκαν στους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους, θεωρώντας άδικο τα 7 χρόνια αποπληρωμής”, ζήτησε ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Κωνσταντίνος Μίχαλος και πρότεινε “να εκπέμψει η χώρα μας διαφορετικό στίγμα στην ιδιωτική πρωτοβουλία από τη στιγμή που όλοι συμπράξαμε με το ευρώ παρά τις ιδεολογικές διαφορές”.

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας ανέφερε ότι “ο αναπτυξιακός νόμος χωλαίνει στην έλλειψη σύνδεσης με το ΕΣΠΑ και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, υπάρχει έλλειψη ρευστότητας και από τις τράπεζες και χρειάζεται αναφορά σε σταθερό φορολογικό σύστημα».

ΚΚΕ: Ωφελημένο θα είναι μόνο το κεφάλαιο

“Ο αναπτυξιακός νόμος της κυβέρνησης αποκαλύπτει το ταξικό αντιλαϊκό πρόσημο της κυβερνητικής πολιτικής, προβλέπει προκλητικές φοροαπαλλαγές και άμεσες επιδοτήσεις, μέχρι και 20 εκ. ευρώ, σε μεγάλες επιχειρήσεις, την ίδια ώρα που κλιμακώνεται η φοροαφαίμαξη μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων. Επιδοτεί με ζεστό χρήμα ακόμα και χωρίς «ίδια» κεφάλαια, δηλαδή χωρίς την ανάγκη να τοποθετήσει ο επενδυτής δικά του κεφάλαια”, αναφέρεται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ΚΚΕ.

“Οι τοποθετήσεις του ΣΕΒ όσο και οι εκθέσεις της ΕΕ, του ΟΟΣΑ κλπ., αλλά και οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για τα εργασιακά το αμέσως επόμενο διάστημα, δείχνουν πως η πολιτική τους στοχεύει στην ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων.
Η λύση βρίσκεται στον αντίποδα, στη σύγκρουση, τη ρήξη με το σημερινό δρόμο ανάπτυξης, που εντείνει κι επιταχύνει τη χρεοκοπία του λαού, προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων”, καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ-1,ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σχετική είδηση:Κατατέθηκε ο νέος αναπτυξιακός νόμος – Τι προβλέπει

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος