Στο Ελληνογερμανικό ‘Ιδρυμα Νεολαίας παραχωρείται η Βίλα Πετρίδη

Το «πράσινο φως» για την παραχώρηση της Βίλας Πετρίδη στο Ελληνογερμανικό ‘Ιδρυμα Νεολαίας (ΕΓΙΝ) «άναψε» κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια συνεδρίασης, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης. Το ιστορικό νεοκλασικό κτίριο που βρίσκεται επί της οδού Αναγεννήσεως 10, στη δυτική πλευρά της πόλης, απέναντι από τα δικαστήρια, παραχωρείται δωρεάν μέχρι τα τέλη του 2027 προκειμένου να αποτελέσει την έδρα του Ιδρύματος.

Μιλώντας από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας επεσήμανε ότι η φιλοξενία αυτού του διεθνούς ιδρύματος στο δυτικό κομμάτι της πόλης επιβεβαιώνει ακριβώς την προσήλωση της Δημοτικής Αρχής στον στόχο να αναβαθμιστεί η περιοχή της δεύτερης δημοτικής κοινότητας. Εξάλλου, είπε, η Β΄ ΔΚ θα έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί το παραδοσιακό κτίριο της οδού Αναγεννήσεως για τη φιλοξενία ήπιων δραστηριοτήτων. “Στόχος μας είναι το κτίριο αυτό, που αποτελεί στολίδι, να βρει μια σωστή χρήση, μέσα από την οποία θα προκύπτουν μόνον ωφέλειες για την πόλη μας. Ό,τι κάνουμε πρέπει να αφήνει ένα αποτύπωμα στον πολιτισμό, στην κοινωνία, στους ανθρώπους που ζουν σε κάθε περιοχή”, τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
Απαντώντας σε κριτική που διατυπώθηκε, ο ίδιος κατέστησε σαφές ότι μέσα από τη συνεργασία αυτή δεν απεμπολείται κανένα δικαίωμα και δεν αναιρείται καμία εθνική θέση.
“Πάνω στο μίσος δεν οικοδομείται τίποτε υγιές. Όλοι κρατάμε τις μνήμες μας. Δεν απεμπολούμε κανένα δικαίωμα στη μνήμη και σε όποια ηθική ή υλική αξίωση, αλλά φροντίζουμε όλοι μας -και πιστεύω με τη μέγιστη δυνατή συμφωνία- για το καλύτερο της πόλης μας, της πατρίδα μας και αυτού του χώρου που όλοι αγαπάμε και στον οποίο όλοι προσβλέπουμε, που είναι η Ευρώπη μας. Σε αυτό αποσκοπεί η πρότασή μας, σε αυτήν την κατεύθυνση αποσκοπούν όλες μας οι προσπάθειες”, τόνισε ο  κ.Ζέρβας.
Ο ίδιος, άλλωστε, υπενθύμισε ότι στη δυτική πλευρά της πόλης πρόκειται να ανεγερθεί το Μουσείο Ολοκαυτώματος, ένα έργο στην υλοποίηση του οποίου το γερμανικό δημόσιο συμμετέχει με 10 εκατ. ευρώ.
Περισσότερες από 60 οργανώσεις ανά την Ελλάδα έχουν ήδη έλθει σε επικοινωνία με το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας από την 1η Απριλίου, οπότε ξεκίνησε τη λειτουργία του, όπως έκανε γνωστό η αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Θεσσαλονίκης, Ιωάννα Κοσμοπούλου.
Στην κεντρική τοποθέτησή της στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, η κ. Κοσμοπούλου υπογράμμισε ότι με την έλευση της έδρας του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας η Θεσσαλονίκη ανοίγει τα φτερά της προς την Ευρώπη, ενώ πολλαπλά ωφελημένοι θα είναι οι νέοι.
Απαντώντας σε αιτιάσεις ότι απεμπολείται η διεκδίκηση των πολεμικών αποζημιώσεων, η κυρία Κοσμοπούλου τόνισε ότι αυτές καταρρίπτονται ξεκάθαρα από το προοίμιο της συμφωνίας που κυρώθηκε με απόφαση του Ελληνικού Κοινοβουλίου τον Δεκέμβριο του 2020, στο οποίο αναφέρεται αυτολεξεί: “Το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα δεν αποτελεί απάντηση στην ιδιαίτερη ιστορική ευθύνη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας που απορρέει από τα σκοτεινά κεφάλαια της ιστορίας των διμερών σχέσεων, ιδιαίτερα τη γερμανική κατοχή, και συμφωνείται ότι οι αντίστοιχες νομικές θέσεις των δύο μερών στην παρούσα συμφωνία παραμένουν άθικτες”.

Από την πλευρά της, η γενική γραμματέας του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας, Μαρία Σαρηγιαννίδου, η οποία θα διευθύνει από ελληνικής πλευράς το ‘Ιδρυμα μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο τόνισε πως “στόχος του ΕΓΙΝ είναι η στήριξη και προώθηση της συνεργασίας και αλληλοκατανόησης των νέων στην Ελλάδα και τη Γερμανία καθώς και κοινών επισκέψεων σε τόπους και θεσμούς της πολιτιστικής κληρονομιάς των δύο χωρών και σε τόπους μνήμης”.

Στη διάρκεια της συζήτησης του θέματος υπήρξαν αντιδράσεις για την παραχώρηση του κτιρίου στο Ελληνογερμανικό ‘Ιδρυμα τόσο από επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, όσο από δημοτικούς συμβούλους και από εκπροσώπους οργανώσεων της αντίστασης και διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων. Οι ενστάσεις αφορούσαν κυρίως στη στέρηση ενός χώρου πολιτισμού από τη Β’ Δημοτική Κοινότητα, που θεωρείται υποβαθμισμένη, αλλά και στο ενδεχόμενο η λειτουργία του Ιδρύματος στη Θεσσαλονίκη να λειτουργήσει σε βάρος της ιστορικής μνήμης της γερμανικής κατοχής και των διεκδικήσεων των γερμανικών αποζημιώσεων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος