Στο κόκκινο οι σχέσεις Βρετανίας-Ρωσίας – Στήριξη προς το Λονδίνο από τη Δύση

Η Ρωσία είναι «ένοχη» για τη δηλητηρίαση του πρώην Ρώσου διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, δήλωσε χθες η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, ανακοινώνοντας την απέλαση 23 Ρώσων διπλωματών. Για εχθρική και απαράδεκτη κίνηση κάνει λόγο η Μόσχα, που αρνείται κάθε ανάμειξη στην υπόθεση, και προειδοποιεί με αντίμετρα εάν απελαθούν οι διπλωμάτες της.

Η Μόσχα εξακολουθεί να επεξεργάζεται αντίμετρα εις βάρος της Βρετανίας μετά την απόφαση του Λονδίνου να απελάσει τους Ρώσους διπλωμάτες στο πλαίσιο της υπόθεσης Σκριπάλ, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, “αναμένουμε την υιοθέτηση αντιμέτρων ως απάντηση στην ανακοίνωση της επιβολής μη φιλικών κινήσεων και μέτρων από το Ηνωμένο Βασίλειο κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας”.

Τη δήλωση έκανε η Ζαχάροβα στη διάρκεια της εβδομαδιαίας ενημέρωσης των δημοσιογράφων επισημαίνοντας ότι τα μέτρα θα ληφθούν “στο εγγύς μέλλον”.

Η ίδια κατηγόρησε το Λονδίνο ότι αρνήθηκε να συνεργαστεί με τη Μόσχα στην έρευνα του περιστατικού με τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου και της κόρης του και είπε ότι η Μόσχα ανησυχεί για τη χρήση χημικών όπλων στη Βρετανία χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες περί ρωσικής ανάμειξης “παρανοϊκές”.

“Θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι πολλές διπλωματικές νότες διαμαρτυρίας έχουν σταλεί στο Φόρεϊν Όφις μέσω της ρωσικής πρεσβείας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είχαν στόχο να ξεκινήσουν έναν ενεργό διάλογο με τους αξιωματούχους στο Λονδίνο…Λάβαμε επίσημες και χωρίς νόημα απαντήσεις”,
σημείωσε η Ζαχάροβα και πρόσθεσε ότι συνολικά εστάλησαν τέσσερις νότες.

“Η Βρετανία αρνείται να προσκομίσει βάσιμες πληροφορίες για την υπόθεση. Δεν υπάρχει καμία αναφορά, για παράδειγμα, της παράδοσης στη Ρωσία δειγμάτων της ουσίας που βρέθηκε στον τόπο του εγκλήματος. Μπορώ να επιβεβαιώσω και πάλι ότι η Βρετανία δεν έχει δώσει στη Ρωσία πληροφορίες ή λεπτομέρειες που να μπορούν να ρίξουν φως στην κατάσταση”.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ διερωτήθηκε μάλιστα πώς άλλες χώρες μπορούν να εκφράσουν αλληλεγγύη προς το Λονδίνο για την υπόθεση Σκριπάλ αν δεν διαθέτουν τις σχετικές πληροφορίες. “Η αλήθεια” για το περιστατικό αποκρύπτεται, κατέληξε η Ζαχάροβα.

Πάντως, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν απόλυτα την απόφαση του Λονδίνου, ενώ κοινή στάση των Ευρωπαίων απέναντι στη Ρωσία ζήτησε η Γερμανία. Το Παρίσι «θα συντονίσει» με τη Βρετανία την απάντηση του στην υπόθεση Σκριπάλ, δήλωσε από την πλευρά του ο Γάλλος ΥΠΕΞ.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ συμφωνεί με την εκτίμηση της Βρετανίας ότι η Ρωσία ευθύνεται για την επίθεση με τη χρήση νευροτοξικού παράγοντα στη βρετανική επικράτεια που είχε στόχο τον ρώσο πρώην διπλό πράκτορα και υποστηρίζει την απόφαση του Λονδίνου να απελάσει ρώσους διπλωμάτες, τόνισε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη.

Η αμερικανική προεδρία θεωρεί ότι η επίθεση «ταιριάζει με τον τρόπο συμπεριφοράς» της Ρωσίας, η οποία «αψηφά τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες», «υπονομεύει την εθνική κυριαρχία και ασφάλεια χωρών σε όλο τον κόσμο» και «αποπειράται να ανατρέψει και να καταρρακώσει τους δυτικούς δημοκρατικούς θεσμούς και τις (δημοκρατικές) διαδικασίες», αναφέρει η ανακοίνωση.

Το Παρίσι, από την πλευρά του, «θα συντονίσει» με τη Βρετανία την απάντηση του στην υπόθεση Σκριπάλ, δήλωσε ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν-Ιβ Λεντριάν.

«Τις προσεχείς ώρες, η Γαλλία θα βρίσκεται σε επαφή στο ανώτατο επίπεδο με τις βρετανικές αρχές για τον συντονισμό της απάντησής μας», δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας.

«Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στις έρευνες που διεξάγουν οι Βρετανοί εταίροι μας», συμπλήρωσε ο Λεντριάν.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος