Στο Νταβός ηγέτες και διαδηλωτές για το κλίμα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (video)

Εκατοντάδες διαδηλωτές, κατευθύνονται στο Νταβός, όπου ξεκινά το ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, προκειμένου να καλέσουν τους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας να λάβουν σύντομα μέτρα για την κλιματική αλλαγή.

Σε μια διάσκεψη όπου το κύριο θέμα είναι το περιβάλλον, ο Τραμπ μίλησε για την οικονομική σημασία του πετρελαίου και του αερίου, καυχώμενος για την άφθονη παραγωγή υδρογονανθράκων στις ΗΠΑ, που είναι «πρώτες στον κόσμο στο αέριο και στο πετρέλαιο», και για την ενεργειακή ανεξαρτησία τους, χωρίς να αναφερθεί ούτε μια φορά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Εκτίμησε επίσης πως “ο φόβος και η αμφιβολία δεν είναι πια καλοί τρόποι σκέψης”, πλέκοντας το εγκώμιο της τεχνολογικής καινοτομίας.

Ο Τραμπ έδωσε στον εαυτό του εύσημα για την απελευθέρωση της αμερικανικής οικονομίας με τη σύναψη νέων εμπορικών συμφωνιών και τη δημιουργία οικονομικών ευκαιριών για τους απλούς εργαζομένους και τις οικογένειές τους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος κατήγγειλε, εξάλλου, τους «προφήτες της δυστυχίας» και «τις προβλέψεις για Αποκάλυψη» κατά την ομιλία του στο Νταβός, την οποία παρακολουθούσε και η ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Προσκεκλημένη στο Νταβός για δεύτερη συνεχή χρονιά, η 17χρονη Σουηδή διακήρυξε ότι σε αντίθεση με τις προηγούμενες, η δική της γενιά θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τον πλανήτη.

“Δεν είμαι ένας άνθρωπος που μπορεί να παραπονεθεί ότι δεν ακούγεται η φωνή του”, είπε προκαλώντας το γέλιο του κοινού σε μια συζήτηση με τίτλο “Χαράσσοντας Ένα Βιώσιμο Μονοπάτι Προς Ένα Κοινό Μέλλον” κατά την πρώτη ημέρα του ετήσιου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

“Η επιστήμη και η φωνή των νέων δεν βρίσκονται στο επίκεντρο του διαλόγου μας, αλλά θα πρέπει να είναι. Δεν ήμουν μόνο εγώ, αλλά όλοι αυτοί οι νέοι που μαζί ασκούσαμε πιέσεις να σχηματιστούν αυτές οι συμμαχίες”, είπε.

Οι διαδηλωτές θα βρεθούν αντιμέτωποι με 5.000 στρατιωτικούς και αστυνομικούς από κάθε γωνιά της Ελβετίας, κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης διαδήλωσης που θα πραγματοποιήσουν στο χιονοδρομικό θέρετρο του Νταβός.

Στο Νταβός ηγέτες και διαδηλωτές για το κλίμα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (video)
(AP Photo/Michael Probst)

Μαχητικά αεριωθούμενα, χερσαία αμυντικά συστήματα και ραντάρ συγκαταλέγονται στα μέτρα που έχουν λάβει οι αρχές για την προστασία των περίπου 3.000 συμμετεχόντων στο φόρουμ.
Οι ακτιβιστές αναμένεται να μεταβούν στο Νταβός πεζοί, αφού οι αρχές απαγόρευσαν την κυκλοφορία στον κεντρικό δρόμο, που οδηγεί στο Νταβός από το γειτονικό χωριό Κλόστερς.
Επτά οι θεματικές ενότητες του φόρουμ. Το διεθνές ενδιαφέρον επικεντρώνεται ωστόσο σε γεωπολιτικά ζητήματα και  η αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας. Και φυσικά την κλιματική αλλαγή. Όπως σημειώνει η Γκρέτα Τούνμπεργκ στην ανοιχτή της επιστολή «δεν θέλουμε να ληφθούν αποφάσεις για το κλίμα το 2021, το 2030 ή το 2050. Τις θέλουμε τώρα!». Δεν αποκλείεται λοιπόν το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ να μετατραπεί σε Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα.

Η Greenpeace καταγγέλλει τους συμμετέχοντες που επενδύουν μαζικά στα ορυκτά καύσιμα

Τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες και συνταξιοδοτικά ταμεία που συμμετέχουν στο ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός εξακολουθούν να χρηματοδοτούν με δισεκατομμύρια δολάρια την ενέργεια από τα ορυκτά καύσιμα, τα οποία συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή, με κίνδυνο να προκαλέσουν μια νέα παγκόσμια οικονομική κρίση, κατήγγειλε σήμερα η Greenpeace.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, προσπαθεί να αλλάξει την εικόνα του «κλαμπ των πλουσίων» που έχει δημιουργήσει προσκαλώντας ακτιβιστές, όμως πολλές εταιρίες του οικονομικού τομέα που συμμετέχουν στο Νταβός επενδύουν σε βιομηχανίες εξόρυξης, αν και τα ορυκτά καύσιμα –και κυρίως το πετρέλαιο και ο άνθρακας—είναι μεταξύ των βασικών πηγών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενου του θερμοκηπίου, καταγγέλλει η ΜΚΟ.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος