Στο Βερολίνο ο Ομπάμα – Συναντήσεις με Μέρκελ, Ολαντ, Μέι, Ρέντσι και Ραχόι

Στο Βερολίνο βρίσκεται ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος σήμερα Πέμπτη συναντάται με την Άνγκελα Μέρκελ.

Η συνάντηση έχει τη μορφή της τελετής παράδοσης καθώς στην καγκελάριο της Γερμανίας ανατίθεται ο ρόλος του σημαιοφόρου των δημοκρατικών αξιών στον κόσμο μετά την νίκη Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Την επομένη της ομιλίας του στην Αθήνα που θεωρήθηκε πολιτική παρακαταθήκη και περιέλαβε το εγκώμιο της δημοκρατίας και τη διατύπωση του αιτήματος για μία δικαιότερη παγκοσμιοποίηση, ο Αμερικανός πρόεδρος θα εστιάσει στο Βερολίνο, δεύτερο σταθμό της αποχαιρετιστήριας περιοδείας του, στις κοινές αξίες στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με πηγές του Λευκού Οίκου. Επίσης, θα επιχειρήσει να καθησυχάσει τους φόβους για το μέλλον της διατλαντικής σχέσης μετά την εκλογή Τραμπ με το σύνθημα «πρώτα η Αμερική».

Τις τελευταίες ημέρες, ο Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε την Άνγκελα Μέρκελ ως «πιθανότατα τον κοντινότερο διεθνή του εταίρο». Μετά το ανεπίσημο χθεσινό δείπνο που είχαν οι Μέρκελ και Ομπάμα, οι επίσημες συνομιλίες αλλά και η τελευταία κοινή συνέντευξη Τύπου είναι προγραμματισμένες για τη σημερινή ημέρα.

Στο μεταξύ, ο Μπαράκ Ομπάμα απαντά στη ρητορική του διαδόχου του σε κοινό του άρθρο με την Άνγκελα Μέρκελ που δημοσιεύεται στο περιοδικό Wirtschafts Woche και δόθηκε από χθες το βράδυ στη δημοσιότητα.

Οι δύο ηγέτες υπερασπίζονται τον διατλαντικό δεσμό και το ελεύθερο εμπόριο, την στιγμή που ο Ντόναλντ Τραμπ ρέπει προς τον προστατευτισμό και τον απομονωτισμό.

«Δεν θα υπάρξει επιστροφή στον κόσμο πριν από την παγκοσμιοποίηση», τονίζουν «είμαστε περισσότερο ισχυροί όταν εργαζόμαστε μαζί», γράφουν.

Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, η επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα λαμβάνει διαστάσεις παράδοσης σημαίας, καθώς η γερμανίδα καγκελάριος ανάγεται σε εκπρόσωπο του ελεύθερου κόσμου και υπερασπιστή της διατλαντικής σχέσης και του ελευθέρου εμπορίου, ρόλου που είχε ως τώρα η Ουάσιγκτον.

Σύμβολο της ενίσχυσης του ειδικού βάρους της Γερμανίας είναι επίσης το γεγονός ότι ο Μπαράκ Ομπάμα επέλεξε το Βερολίνο για να συνομιλήσει και να αποχαιρετήσει τους ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Βρετανίας.

Οι πέντε ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ θα συζητήσουν το ζήτημα της επέκτασης των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από τη Δύση στη Ρωσία για την επέμβασή της στην Ουκρανία και την πιθανή επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Μόσχας για τους βομβαρδισμούς της στη Συρία.

Πάντως, η θέση της Γερμανίας για το χρέος δεν φαίνεται να αλλάζει, με τον εκπρόσωπο της να δηλώνει ότι αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι βιώσιμα δημοσιονομικά και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος