Στόχος η ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ΕΕ – Εξάμηνος «οδικός χάρτης» (video)

Εν μέσω συγκλίσεων, αλλά και διαφωνιών, οι ηγέτες της ΕΕ κατέληξαν στη Σύνοδο στην Μπρατισλάβα σε έναν 6μηνο «οδικό χάρτη» για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Συγκρατημένα αισιόδοξος ότι κάτι μπορεί να αλλάξει, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι γίνεται ένα έστω και μικρό βήμα στην κατεύθυνση της κοινωνικής ατζέντας.

Η Ευρώπη πρέπει να λάβει γενναίες αποφάσεις για να εμπνεύσει ξανά τους πολίτες της, επισήμανε ο Πρωθυπουργός, και ανέφερε συγκεκριμένα ότι χρειάζεται περισσότερη διαφάνεια και δημοκρατία, ενίσχυση του κοινωνικού κεκτημένου και από κοινού αντιμετώπιση των προκλήσεων.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, θέμα για το οποίο ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί αύριο Κυριακή στη Νέα Υόρκη προκειμένου να συμμετάσχει στη 71η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, τόνισε ότι απαιτείται μία ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή πολιτική, σημειώνοντας πως πρέπει να αγκαλιάσουμε ξανά τις έννοιες της αλληλεγγύης και του διαμερισμού της ευθύνης.

Μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο θα πρέπει να αναληφθεί συγκεκριμένη δράση στο μεταναστευτικό, την τρομοκρατία, και το οικονομικό και κοινωνικό μέλλον της ΕΕ, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ενώ αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, είπε πως θα προταχθούν τα συμφέροντα των 27, και όχι της Βρετανίας.

Την ικανοποίησή του για την ευρεία αποδοχή που είχε η πρόσφατη πρόταση της Κομισιόν για την τόνωση των επενδύσεων και την ψηφιακή ατζέντα, εξέφρασε ο πρόεδρός της Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Γερμανία και Γαλλία θα εργαστούν από κοινού πολύ εντατικά για να δοθεί νέα πνοή στην ΕΕ μέχρι την άνοιξη, δήλωσαν Άγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ σε κοινή συνέντευξη Τύπου.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν στα ζητήματα του προσφυγικού, της ασφάλειας και της ανάπτυξης, καλώντας μάλιστα, σε μάχη εναντίον της ανόδου του λαϊκισμού.

Δεν με ικανοποιούν τα αποτελέσματα της συνόδου, σημειώθηκε πολύ μικρό βήμα προόδου και η Ευρώπη κινδυνεύει αν δεν αλλάξει τις πολιτικές της στην μετανάστευση και την οικονομία, ανέφερε ο Ματέο Ρέντσι.

Παρά τις όποιες αδυναμίες, η ΕΕ είναι το καλύτερο “project” που έχουμε, επισήμανε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός, ενώ αυτοκαταστροφικές και αφελείς χαρακτήρισε τις αποφάσεις για το προσφυγικό ο ομόλογός του από την Ουγγαρία.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Σχετικές ειδήσεις:
Διακήρυξη των 27: Οδικός χάρτης με εξάμηνη προθεσμία – Μέρκελ,Ολάντ: Σε κρίσιμη κατάσταση η Ευρώπη (video)
Αλ. Τσίπρας: Η κοινωνική ατζέντα μπαίνει στο τραπέζι (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος