Συρία: ΗΠΑ-Βρετανία-Γαλλία ζητούν να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για το έγκλημα

“Θύματα της φερόμενης ως χημικής επίθεσης στη Συρία εμφανίζουν συμπτώματα που συνάδουν με αντίδραση σε νευροτοξικό παράγοντα, το πλέον επίκίνδυνο χημικό όπλο”, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, λίγες ώρες πριν από την έκτακτη συνεδρίαση, στις 5 το απόγευμα ώρα Ελλάδας, του Συμβουλίου Ασφαλείας στα Ηνωμένα Έθνη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Γαλλία προωθούν ψήφισμα, “ώστε να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τη φονική επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία, την ευθύνη της οποίας αρνείται ωστόσο η Δαμασκός. Η Ρωσία, διαμηνύει μέσω του υπουργείου άμυνας ότι “τα χημικά προέρχονται από αποθήκη των αντικαθεστωτικών που βομβαρδίστηκε από συριακά μαχητικά”, στην επαρχία Ιντλέμπ.

Απαντώντας στην Ουάσιγκτον και στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι “η Μόσχα πρέπει να επιβληθεί στον Άσαντ”, το ρωσικό υπουργείο άμυνας ανακοίνωσε ρητά ότι “τα χημικά που προκάλεσαν εκατόμβη είναι αέρια που έχουν χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν αντικαθεστωτικοί”.

Με τη Μόσχα συνηγορεί εθελοντής γιατρός από τη Βρετανία, που υποστηρίζει ότι τα θύματα που περιέθαλψε ήταν εκτεθειμένα στο αέριο σαρίν, που διαθέτουν αντικαθεστωτικοί.

Η Ελλάδα καταδικάζει την ειδεχθή πολύνεκρη επίθεση

Από το υπουργείο Εξωτερικών εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας και καταδικάζουμε απερίφραστα την ειδεχθή πολύνεκρη επίθεση που έλαβε χώρα, χθες, στην επαρχία Ιντλίμπ της βόρειας Συρίας.
Αναμένουμε την ταχεία και ολοκληρωμένη διερεύνηση του τραγικού αυτού περιστατικού που αναδεικνύει και από αυτή τη σκοπιά, την ανάγκη εντατικοποίησης των διεθνών προσπαθειών για τον τερματισμό της αιματηρής σύρραξης στη Συρία.»

Στους 72 ανέρχονται οι νεκροί από την «χημική επίθεση» κατά της πόλης Χαν Σεϊχούν της βορειοδυτικής Συρίας, ανάμεσά τους 20 παιδιά και 17 γυναίκες, σύμφωνα με τον νέο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα η ΜΚΟ Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αναφέροντας ότι ακολούθησαν πέντε νέες αεροπορικές επιδρομές στον ανταρτοκρατούμενο θύλακα.

Την ίδια ώρα, η διεθνής διπλωματία υπενθυμίζει ότι “η Συρία είχε συμφωνήσει να καταστρέψει τα χημικά της όπλα το 2013, υπό μια συμφωνία για την οποία είχαν διαμεσολαβήσει η Μόσχα και η Ουάσιγκτον”, ενώ προωθείται σκληρό σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Το κατεπείγον σχέδιο απόφασης αναφέρει ότι η κυβέρνηση της Συρίας πρέπει να παραδώσει σε διεθνή ερευνητική ομάδα στοιχεία για σχέδια και ημερολόγια πτήσης και τα ονόματα όλων των διοικητών μοιρών ελικοπτέρων, και να επιτρέψει την πρόσβαση σε αεροπορικές βάσεις όπου οι ερευνητές πιστεύουν ότι ξεκίνησαν οι επιθέσεις που χρησιμοποιήσαν τοξικά χημικά.

‘Ερευνα του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW), που εδρεύει στη Χάγη, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις ευθύνονταν για τρεις επιθέσεις με αέριο χλωρίου το 2014 και 2015, και ότι οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους είχαν χρησιμοποιήσει αέριο μουστάρδας.

«Κάθε φορά που έχουμε μια στιγμή κατά την οποία η διεθνής κοινότητα ενώνει δυνάμεις, όπως η σημερινή Σύνοδος χορηγών για βοήθεια στη Συρία, η ελπίδα υπονομεύεται από τρόμο και οργή“, δήλωσε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν Ντε Μιστούρα από τις Βρυξέλλες, όπου 70 χώρες συγκεντρώνονται με κύριο στόχο τη βοήθεια στους πρόσφυγες.

“Τα χημικά όπλα είναι η χειρότερη μορφή εγκλημάτων πολέμου και όποιος είναι υπεύθυνος πρέπει να λογοδοτήσει», τόνισε η επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ, Euronews
ΣΧετική είδηση:Συρία: Τον Άσαντ κατηγορεί ο Τραμπ για τη φονική χημική επίθεση

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος