Τα μνημεία της γης και οι γεώτοποι του Ψηλορείτη

Πέντε Γεωπάρκα επί του Ελληνικού εδάφους έχει αναγνωρίσει επίσημα η UNESCO, εκ των οποίων τα δύο βρίσκονται στην Κρήτη. Το ένα είναι στην Σητεία και το γνωστότερο παγκοσμίως είναι το Γεωπάρκο του Ψηλορείτη.

Λόγω της πλούσιας γεωποικιλότητας, της ομορφιάς του τοπίου, της ιστορίας και της παράδοσής του, το γεωπάρκο από την ίδρυσή του, το 2001 εντάχθηκε στο Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων. Φέτος συμπληρώνει είκοσι χρόνια και γιορτάζει. Το πάρκο εκτείνεται από τις κοιλάδες της Μεσαράς και του Αμαρίου έως και την οροσειρά του Κουλούκωνα. Ο Χαράλαμπος Φασουλάς, γεωλόγος – επιστημονικός υπεύθυνος του Γεωπάρκου δείχνει τον κρατήρα όπου κατέρρευσε ένα σπήλαιο και τα τελευταία χρόνια συνοδεύεται από δοξασίες. Ο κ. Φασουλάς προτείνει το γεωπάρκο ως ιστορική, οικολογική και παραδοσιακή αναζήτηση. Επίσης, προσφέρεται ως ένα παιχνίδι για όλες τις ηλικίες, με το οποίο η φύση ξεδιπλώνεται μέσα από την τεχνολογία. Το eGEO Discover είναι μια εκπαιδευτική εφαρμογή για κινητές συσκευές android που προσφέρει γνώσεις για τη γεωλογία, το περιβάλλον και τον πολιτισμό του Ψηλορείτη, καθώς και ανάγνωσης χαρτών, προσανατολισμού και περιήγησης.

Τα μνημεία της γης και οι γεώτοποι του Ψηλορείτη περιλαμβάνουν μοναδικούς σχηματισμούς πετρωμάτων, απολιθώματα, εντυπωσιακές μορφές του αναγλύφου, σπήλαια, ρήγματα των πετρωμάτων, πηγές νερού, που συνθέτουν την ιστορία της Γης και του ανθρώπου στον Ψηλορείτη. Στην λεγόμενη «τομή των Ταλαίων Ορέων», ο επισκέπτης μπορεί να αρχίσει ένα ταξίδι 250 εκατ. ετών στο παρελθόν, ή να ακολουθήσει τον «Δρόμο της Μύγιας», με το εντυπωσιακό φαράγγι.

Συγκριτικά με άλλες Ευρωπαϊκές ή ασιατικές χώρες υπερδιπλάσιες ή τριπλάσιες γεωγραφικά, η Ελλάδα διαθέτει μεγαλύτερο φυσικό πλούτο όπως αποδεικνύουν τα εθνικά πάρκα του Χελμού – Βουραϊκού στην Πελοπόννησο, στην Λέσβο, στον Βίκο και τα δυο στην Κρήτη. Η Ιταλία διαθέτει εννέα, η Γερμανία έξι και η Τουρκία ένα.

Όποιος επιθυμεί μια διαδικτυακή ξενάγηση στο πάρκο του Ψηλορείτη μπορεί να επισκεφτεί την ιστοσελίδα https://www.psiloritisgeopark.gr/. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις ψηφιακές διαδρομές https://tours.nhmc.uoc.gr/geoparks/map/idi/el/# και το https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.uoc.nhmc.e_geodiscover_02_gonies

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος