Ταχυδρομικά δελτάρια από την Σμύρνη -100 χρόνια μετά την καταστροφή

70 καρτ -ποστάλ από την περίοδο, που το Ελληνικό στοιχείο κυριαρχούσε στην  Σμύρνη, παρουσιάζονται στην έκθεση «Εύμορφος Πόλις», στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου στα Χανιά.

Η Έκθεση Αρχειακού Υλικού, φιλοξενεί την συλλογή του Προέδρου του Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού του Δήμου Νέας Ιωνίας Αττικής, Λουκά Χριστοδούλου και του ηθοποιού και συλλέκτη, Λευτέρη Λαμπράκη, ο οποίος έχει και την επιμέλεια της Έκθεσης. Είναι οι απεικονίσεις της καθημερινής ζωής των Ελλήνων, ένας νοερός περίπατος στις γειτονιές της Σμύρνης, όπου χτυπούσε η καρδιά του Ελληνισμού της Ανατολής μέχρι το 1922, σημειώνει η Στέλλα Γκοζάνη- Χαριτάκη, πρόεδρος της αδελφότητας Μικρασιατών Ν. Χανίων. Εκείνοι που ξεριζώθηκαν από την Μικρά Ασία, την πατρίδα της καρδιάς μας, όπως σημειώνει η Στέλλα Γκοζάνη- Χαριτάκη, η έκθεση είναι ένας ακόμη τρόπος επικοινωνίας, συνομιλίας με τα απέναντι παράλια.

Είναι ένα ταξίδι επιστροφής στο «Παρίσι του Λεβάντε», όπως αποκαλούσαν την πόλη τότε, που το ελληνικό στοιχείο έδινε τον τόνο σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής της, στην οικονομία, στα γράμματα και στις τέχνες. Τα δελτάρια μνήμης, όπως λέγονταν μετά την κυκλοφορία τους το 1869 υπενθυμίζουν την  εποχή της ακμής της Σμύρνης, πρίν από την μεγάλη τραγωδία, και διατηρούν άσβεστη την μνήμη των προγονικών αλησμόνητων πατρίδων.

Η εκδήλωση αποτελεί προάγγελο των εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα το 2022 στα Χανιά για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος