Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Αυστρίας όρισε την 27η Μαΐου ημέρα κατά την οποία θα γίνει η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής κατά του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, την οποία θα καταθέσει το μικρό κόμμα της αντιπολίτευσης «Τώρα» (Jetzt) .
Ο Βόλφγκανγκ Σόμποτκα, ο οποίος ανήκει στο Λαϊκό Κόμμα (OVP) όπως και ο Κουρτς, διευκρίνισε σήμερα ότι έκρινε πως είναι καλύτερο η πρόταση μομφής να εξεταστεί μετά τις ευρωεκλογές της Κυριακής.
Με δεδομένη πλέον τη θέση του FPO (Κόμμα της Ελευθερίας) ότι θα στηρίξει μια πρόταση μομφής κατά του καγκελαρίου και τους σοσιαλδημοκράτες να μην το έχουν αποκλείσει η πτώση του Κουρτς έπειτα από 18 μήνες στην εξουσία διαφαίνεται ως ένα πιθανό σενάριο.
Νωρίτερα σήμερα ο ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Χέρμπερτ Κικλ είχε δηλώσει ότι το FPO θα στηρίξει μια πρόταση μομφής κατά του Κουρτς.
«Θα ήταν σχεδόν αφελές από την πλευρά του Κουρτς αν πίστευε ότι εμείς, το FPO, τον εμπιστευόμαστε έπειτα από την έλλειψη εμπιστοσύνης που επέδειξε εκείνος απέναντι μας», επεσήμανε ο Κικλ. «Όσοι μας εμπιστεύονται θα λαμβάνουν εμπιστοσύνη και όσοι μας αντιμετωπίζουν με δυσπιστία θα αντιμετωπίζονται με δυσπιστία», πρόσθεσε.
Μεγάλη πολιτική αναστάτωση επικρατεί στην Αυστρία μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε την προηγούμενη Παρασκευή με πρωταγωνιστή τον πρώην αντικαγκελάριο και πρώην επικεφαλής του FPO Χάιντς- Κρίστιαν Στράχε. Η κυβερνηση συνασπισμού του Κουρτς έχει πλέον αναλάβει ρόλο υπηρεσιακής κυβέρνησης, καθώς αναμένεται να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές για τον Σεπτέμβριο.
Αν ωστόσο χάσει την ψήφο εμπιστοσύνης, ο νεαρός καγκελάριος της Αυστρίας θα δεχθεί πλήγμα στην εικόνα του καθώς προσπαθεί να εκμεταλλευθεί την κρίση για να ενισχύσει το κόμμα του.
Δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χθες, Δευτέρα, έδειξε ότι η δημοτικότητα του FPO μειώθηκε κατά 5 μονάδες στο 18%, ενώ αντίθετα το Λαϊκό Κόμμα (OVP) του Κουρτς εμφάνισε άνοδο 4 μονάδων στο 38%.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος