Θεοφάνεια με παγωνιά – Απαραίτητες οι αλυσίδες σε 15 νομούς (video)

Από την Πέμπτη το απόγευμα και από την βορειοδυτική Ελλάδα οι βροχές θα μετατραπούν σε χιονιά και την Παρασκευή η Ελλάδα θα είναι χωρισμένη στα δύο με τις βορειοδυτικές περιοχές να πλήττονται από έντονες χιονοπτώσεις και τις ανατολικές από ισχυρές βροχές και καταιγίδες, ενώ οι χιονοπτώσεις σταδιακά θα επεκταθούν και στα νότια,”, διευκρινίζει η τμηματάρχης της ΕΜΥ, Χρυσούλα Πέτρου.

Την Παρασκευή, ανήμερα των Θεοφανείων, στην Αττική, το θερμόμετρο  θα δείχνει 3 βαθμούς Κελσίου, στα βόρεια προάστια, ενώ το πρωί του Σαββάτου θα πέσει στους -5 βαθμούς. Βελτίωση θα επέλθει σταδιακά από το απόγευμα του Σαββάτου.

Στο επαρχιακό δίκτυο, η κυκλοφορία έχει διακοπεί από τα Χάνια στον Κισσό Μαγνησίας, και από το χιονοδρομικό κέντρο «Αγριόλευκες» μέχρι τη διασταύρωση – με την επαρχιακή οδό Βόλου – Ζαγοράς.

Οι αλυσίδες είναι απαραίτητες σε διάφορα σημεία στους νομούς Λασιθίου, Ρεθύμνου, Χανίων, Αττικής, Πέλλας, Σερρών, Φλώρινας, Καστοριάς, Λαρίσης, Αρκαδίας, Αχαϊας, Ευβοίας, Φωκίδας, Μαγνησίας και σε ολόκληρο το επαρχιακό δίκτυο του νομού Έβρου.

Η κυκλοφορία διεξάγεται με αλυσίδες στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Ιερισσού Χαλκιδικής, μέσω Ταξιάρχη.

Επίσης, στο νομό Πέλλας, η χρήση αλυσίδων είναι απαραίτητη για όλα τα οχήματα που κινούνται στην επαρχιακή οδό Άρνισσας – Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρα (Καϊμακτσαλάν), από το 15ο χιλιόμετρο έως το χιονοδρομικό κέντρο, καθώς επίσης και στην επαρχιακή οδό Κερασιάς – Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας.

Τέλος, στο νομό Σερρών, αλυσίδες χρειάζονται από το 2ο έως το 5ο χιλιόμετρο της δημοτικής οδού (διασταύρωση Κορμίστας προς Ιερά Μονή Εικοσιφοίνισσας).

«Περιμένουμε το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, για το κύμα κακοκαιρίας που φαίνεται ότι έρχεται, με κύρια χαρακτηριστικά τις χιονοπτώσεις και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, θα ανταποκριθούν στα όποια προβλήματα ενδεχόμενα υπάρξουν και δημιουργηθούν και από αυτό το νέο κύμα κακοκαιρίας», δήλωσε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης.

Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Εργαστηρίου Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθηγητής Θεόδωρος Καρακώστας, τα φαινόμενα του χιονιά θα σταματήσουν το μεσημέρι της Παρασκευής, ωστόσο θα επικρατήσουν ισχυροί βορειοδυτικοί άνεμοι που θα ρίξουν κατακόρυφα τη θερμοκρασία.

Από την Πέμπτη, η ΕΜΥ προβλέπει νεφώσεις με τοπικές βροχές, χιόνια στα ηπειρωτικά ορεινά και σποραδικές καταιγίδες στα δυτικά, τα νότια και την ανατολική νησιωτική χώρα. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα ενταθούν με κατακόρυφη πτώση θερμοκρασίας και θα επεκταθούν στις περισσότερες περιοχές της χώρας και θα σημειωθούν χιονοπτώσεις.

Η πρόβλεψη για την Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου, Θεοφάνεια:

Στη δυτική Ελλάδα αναμένονται νεφώσεις με πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά και βροχή ή χιονόνερο στα υπόλοιπα τμήματά της. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με χιόνια στα ορεινά και σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο, καθώς και καταιγίδες στο Αιγαίο.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά και βόρεια βόρειοι-βορειοδυτικοί 5 με 7 και στα πελάγη τοπικά 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία σε πτώση και παγετός θα επικρατήσει τις πρωινές και βραδινές ώρες στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά.

ΠΗΓΗ:ΑΜΠΕ,ΕΜΥ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος