Θεσσαλονίκη: Ο φαύλος κύκλος της οπαδικής βίας-Το χρονικό των επιθέσεων

Array

Έντονη ανησυχία προκαλεί στις αρχές η έξαρση της οπαδικής βίας, το τελευταίο διάστημα, στη Θεσσαλονίκη. Μέσα σε σχεδόν δύο μήνες, έχουν σημειωθεί περισσότερο από 10 επιθέσεις, μεταξύ των οποίων, ορισμένες πρωτοφανούς αγριότητας. Η ΕΡΤ3 άνοιξε τον φάκελο της οπαδικής βίας στην πόλη και το χρονικό των τελευταίων επιθέσεων.

Συγκεκριμένα, στο πρώτο περιστατικό, έντρομοι οι καταστηματάρχες στην Λεωφόρο Κωνσταντίνου Καραμανλή, είδαν για πρώτη φορά, στις 21/1/2021, να βγαίνουν όπλα σε οπαδική συμπλοκή. Στην πρωτοφανή σύγκρουση που φαίνεται πως ήταν ενέδρα για επίθεση, τραυματίστηκε ένα άτομο, με τους δράστες να τρέπονται σε φυγή.
Η έξαρση της οπαδικής βίας μόλις είχε αρχίσει. Τρεις ημέρες αργότερα, άγρια επίθεση με μολότοφ σε πιτσαρία, αποδίδεται σε αντίποινα στη συμπλοκή. Η ανησυχία έφτασε μέχρι την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης που καλεί έκτακτη σύσκεψη με εκπροσώπους των ομάδων.

Στις 3 Φεβρουαρίου, οι δράστες των πυροβολισμών στη συμπλοκή, αφέθηκαν ελεύθεροι. Δύο ημέρες αργότερα, 49χρονος που κατηγορείτο για τον θάνατο Βούλγαρου οπαδού, έπειτα από άγριο κυνηγητό κοντά στο Μέγαρο Μουσικής, προφυλακίστηκε με βούλευμα, μία εβδομάδα μετά την απολογία του. Για ένα διάστημα τα πνεύματα ηρέμησαν.

Στις 20 Μαρτίου, η κατάσταση ξέφυγε και πάλι από τον έλεγχο, όταν ξέσπασαν επεισόδια μεταξύ οπαδών, στην περιοχή της Χαριλάου. Ο δρόμος μετατράπηκε σε πεδίο μάχης. Σταθμευμένα αυτοκίνητα καταστράφηκαν.
Ακολούθησε διπλή επίθεση με μολότοφ σε κατάστημα με είδη πολεμικών τεχνών που αποδόθηκε στη συνέχιση της οπαδικής βεντέτας. Ο ιδιότυπος πόλεμος συνεχίστηκε με ενέδρα σε υπάλληλο που μπήκε σε ζαχαροπλαστείο, το οποίο έγινε γυαλιά καρφιά.
Λίγο πριν από το τέλος  Μαρτίου, η κατάσταση έγινε και πάλι ανεξέλεγκτη. Σε πιλοτή, στην Καλαμαριά, πυρπολήθηκαν σταθμευμένα οχήματα. Από τις φλόγες κινδύνευσαν οι ένοικοι. Πυροσβέστες που έφτασαν στο σημείο κατάφεραν να σβήσουν τη φωτιά που, έπειτα από έρευνες της αστυνομίας αποδόθηκε σε πράξη αντεκδίκησης για τα επεισόδια στο Χαριλάου, καθώς η φωτιά ξεκίνησε από μοτοσικλέτα οπαδού.
Είχαν προηγηθεί φθορές σε αυτοκίνητο οπαδού στον Εύοσμο, στο οποίο είχαν γράψει «Θα σε σφάξουμε». Τρεις ημέρες αργότερα, έγινε επίθεση σε σύνδεσμο οπαδών στην ίδια περιοχή, ενώ το βράδυ της Πέμπτης σημειώθηκε συμπλοκή με περισσότερα από δέκα άτομα στην Πολίχνη.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΝΤΟΥΡΗΣ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος