Θεσσαλονίκη: Υποτονική η κίνηση στο Καπάνι-Οι καταστηματάρχες περιμένουν την “ανάσταση” τις επόμενες ημέρες

Να αναθερμανθούν τα ταμεία τους ελπίζουν έμποροι και καταστηματάρχες, καθώς την εορταστική περίοδο του Πάσχα, η καταναλωτική δαπάνη κινείται συνήθως ανοδικά. Οι ανατιμήσεις, ωστόσο, των προϊόντων και η οικονομική ασφυξία των νοικοκυριών, περιορίζουν φέτος τις αγορές ακόμα και στα βασικά είδη.

Στην ήδη χαμηλή αγοραστική κίνηση, έρχεται να προστεθεί και το αυξημένο κόστος των πασχαλινών εδεσμάτων. Το πασχαλινό τραπέζι θα είναι φέτος κατά 35% ακριβότερο σύμφωνα με το Ινστιτούτο Καταναλωτή.

Στα ζαχαροπλαστεία, φιγουράρει ήδη το πασχαλινό τσουρέκι που θα κυμανθεί φέτος από τα 12- 16 ευρώ.

Την ίδια ώρα, οι αυξήσεις στις ζωοτροφές που αγγίζουν και το 70% σε σχέση με πέρυσι, εκτόξευσαν την τιμή του παραδοσιακού οβελία.

Στο Καπάνι, σήμερα Μεγάλη Δευτέρα, έχει αρχίζει να ζεσταίνεται η κίνηση, ωστόσο, μουδιασμένοι παραμένουν οι καταναλωτές με τις υψηλές τιμές. Οι έμποροι ελπίζουν, πάντως, σε καλύτερες ημέρες όσο πλησιάζουμε προς το Μεγάλο Σάββατο.

Σημαντικές είναι και οι αυξήσεις στα οπωροκηπευτικά που φτάνουν το 15%, με ορισμένα είδη να ξεπερνούν το 30%, ενώ οι αυξήσεις σε τυροκομικά ανέρχονται στο 7%, ενώ σε σοκολατοειδή και αρτοσκευάσματα, τσουρέκια και κουλουράκια, οι αυξήσεις κυμαίνονται από 7% έως 15%.

Το υπουργείο Οικονομικών, αναζητά λύσεις εφαρμογής μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6%, ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις της ακρίβειας και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αφορά  το ψωμί, το αλεύρι, το γάλα, τα μακαρόνια, το ρύζι, τη ζάχαρη και το ηλιέλαιο.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΟΛΓΑ ΨΑΡΙΔΟΥ, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΠΑΥΛΟΣ ΣΑΡΟΓΛΟΥ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος