Ιατρική ακριβείας είναι η ιατρική που στοχεύει στην εξατομικευμένη αγωγή και θεραπεία. Η ιατρική ακριβείας στην καρδιολογία ανιχνεύει μέσω μελέτης και γενετικής ανάλυσης το περίπου 60% των μυοκαρδιοπαθειών οι οποίες είναι γενετικά καθοριζόμενες για να οδηγήσει στην εξειδικευμένη αντιμετώπισή τους. Οι μυοκαρδιοπάθειες είναι και η πρώτη αιτία θανάτου μεταξύ των νέων κάτω των 35 ετών.
Μιλώντας στο Ο3 της ΕΡΤ3 ο καθηγητής Καρδιολογίας του ΑΠΘ Βασίλης Βασιλικός εξήγησε πώς συμβάλλει στην πρόληψη του νεανικού αιφνίδιου θανάτου το Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας στην Καρδιολογία το οποίο λειτουργεί από το 2019 με τη συμμετοχή 17 νοσοκομείων και ερευνητικών κέντρων από ολόκληρη τη χώρα.
Η τράπεζα δεδομένων που δημιουργεί το Εθνικό αυτό Δίκτυο συμβάλλει στην καταγραφή κάθε είδους μυοκαρδιοπάθειας (υπερτροφική, διατατική, αρρυθμιογόνο κλπ) έτσι ώστε αφενός να επιτυγχάνεται υψηλότερο επίπεδο πρόληψης και αφετέρου να επιλέγονται εξατομικευμένες θεραπείες για κάθε ασθενή. Βέβαια ο στόχος αυτός είναι πολύπλοκος και δεν εξαρτάται μόνο από τα γονίδια αλλά και από τις αλληλεπιδράσεις των γονιδίων.
Ανάλογα Ιατρικά Δίκτυα έχουν μεγαλύτερη ιστορία σε πολλές χώρες της Ε. Ε. παρόλα αυτά ο κ. Βασιλικός θεωρεί επαρκή τη νομοθεσία σχετικά με την πρόληψη στην Ελλάδα. Θύμισε ότι για να αθληθούν οι νέοι αλλά και οι μεσήλικες οφείλουν να προσκομίσουν ιατρική βεβαίωση και υπογράμμισε την ανάγκη να εξεταζόμαστε χωρίς να επιδιώκουμε να λάβουμε το σχετικό «χαρτί» χωρίς εξέταση. Άλλωστε, όπως ο ίδιος διαβεβαίωσε, ακόμη και μία απλή εξέταση με τα ακουστικά και ένα καρδιογράφημα αρκούν για να εντοπίσει ο γιατρός κάποια έστω μικρής σημασίας δυσλειτουργία σε 1 στους 100 εξεταζόμενους έτσι ώστε να ακολουθήσει περαιτέρω διερεύνηση.
Τέλος ο καθηγητής επισήμανε την ανάγκη να συνεχιστεί η χρηματοδότηση του συγκεκριμένου Εθνικού Δικτύου το οποίο ενισχύει την πρόληψη και σώζει ζωές.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος