Το Ισλαμικό Κράτος φέρεται να ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό στο Ορλάντο (video)

Το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) ανέλαβε την ευθύνη για την χειρότερη στα αμερικανικά χρονικά μαζική δολοφονία, μετέδωσε σε έκτακτη είδηση το συριακό πρακτορείο Amaq News που φέρεται να πρόσκειται στους τζιχαντιστές.

Πενήντα νεκροί και πενήντα τρεις τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός του μακελειού σε νυχτερινό κέντρο του Ορλάντο, στην Πολιτεία της Φλόριντα, όπου εισέβαλε και σκόρπισε τον θάνατο 29χρονος ένοπλος.

Ο 29χρονος Όμαρ Ματίν, Αμερικανός υπήκοος αφγανικής καταγωγής, είναι ο δράστης της πολύνεκρης επίθεσης με αυτόματο τουφέκι, όπως έγινε γνωστό από αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο δράστης, που σκοτώθηκε κατά την σφοδρή ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς, είχε λευκό ποινικό μητρώο, ωστόσο Αμερικανοί αξιωματούχοι εξ’αρχής δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο “δεσμών με την ισλαμιστική τρομοκρατία”. Μάλιστα αμερικανικά δίκτυα μετέδωσαν ότι ενώ κατοικούσε στην Φλόριντα, είχε “ασπαστεί την εξτρεμιστική ισλαμιστική ιδεολογία” την οποία και υποστήριζε μέσω Twitter.

Λίγο πριν εισβάλει στο νυχτερινό κέντρο ο Ομάρ Ματίν τηλεφώνησε στην αστυνομία και δήλωσε πίστη στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NBC News.

Την ίδια ώρα, το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, επικαλούμενο πηγές που δεν κατονόμασε, μετέδωσε ότι ο Ματίν ήταν γνωστός στο FBI από το 2013.

Σε έκτακτο διάγγελμα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε την επίθεση “πράξη τρομοκρατίας και μίσους”. Επίσης, ο Μπαράκ Ομπάμα έκανε λόγο για μια θλιβερή ημέρα για την κοινότητα των ΛΟΑΔ (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφιφυλόφιλοι και Διεμφυλικοί) και υπογράμμισε ότι “η επίθεση εναντίον οποιουδήποτε Αμερικανού είναι επίθεση εναντίον όλων των Αμερικανών πολιτών”.

Ο πατέρας του φερόμενου δράστη, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC, υποστήριξε ότι ο γιος του “είχε εξοργιστεί καθώς πριν από λίγο καιρό είδε δύο άνδρες να φιλιούνται μπροστά στη γυναίκα και τον γιο του”, ενώ υποστήριξε ότι “η επίθεση δεν είχε σχέση με τη θρησκεία”.

Ηταν δύο μετά τα μεσάνυχτα, και το δημοφιλές γκέι κλαμπ ήταν κατάμεστο.
Ο δράστης, εφοδιασμένος με δύο όπλα και ενός είδους εκρηκτικό μηχανισμό, αντάλλαξε πυρά με αστυνομικούς, στη συνέχεια κρατά ομήρους στις τουαλέτες και πυροβολεί αδιακρίτως τους θαμώνες.

Άλλοι προλαβαίνουν να φύγουν από την έξοδο κινδύνου και άλλοι τηλεφωνούν πανικόβλητοι στις οικογένειές τους. Με αναρτήσεις στα σόσιαλ μίντια οι υπεύθυνοι του μαγαζιού ζητούν από τον κόσμο “να τρέξει όσο πιο μακρυά μπορεί”.

Από τις πρώτες κιόλας ώρες η αστυνομία έκανε λόγο για τρομοκρατική επίθεση, η οποία σύμφωνα με το FBI, έληξε τρεις ώρες μετά, στις 5 το πρωί, όταν μέλη των ειδικών δυνάμεων γκρέμισαν την πόρτα με τεθωρακισμένο όχημα, εντόπισαν τον ένοπλο και τον σκότωσαν. Άγνωστο παραμένει αν κάποιοι θαμώνες δέχτηκαν “παράπλευρα πυρά” των αστυνομικών.

Την απερίφραστη καταδίκη και τον αποτροπιασμό του για την επίθεση στο Ορλάντο της Πολιτείας Φλόριντα των ΗΠΑ που στοίχισε τη ζωή σε 50 ανθρώπους, εξέφρασε το υπουργείο Εξωτερικών.
Με ανακοίνωσή του, εκφράζει, επίσης, τα συλλυπητήρια και τη συμπαράσταση στην αμερικανική κυβέρνηση και στον «φίλο αμερικανικό λαό» κα προσθέτει ότι «οι σκέψεις μας είναι στις οικογένειες των θυμάτων».

Μόλις μία ημέρα πριν είχε πέσει νεκρή από πυρά ενόπλου -επίσης στο Ορλάντο- η 22χρονη τραγουδίστρια του Voice, Κριστίνα Γκρίμι. Οι αρχές δεν βλέπουν κοινά στοιχεία στις δύο επιθέσεις.

ΠΗΓΗ: RT, CNN, ΕΡΤ-1/ Ρεπορτάζ: Παντελής Γκόνος

Σχετική είδηση:Νεκρός ο δράστης της επίθεσης στη Φλόριντα – Δεκάδες νεκροί και τραυματίες (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος