Το καταφύγιο της Ιεράπετρας για την προστασία των τετράποδων

Πάνω από 450 αδέσποτα ζώα φιλοξενεί στο καταφύγιο του κοντά στην Ιεράπετρα ο Τάκης Προεστάκης, τα τελευταία οκτώ χρόνια, αφιερώνοντας όλο τον χρόνο και την περιουσία του.

Με 1.200.000 followers στα κοινωνικά δίκτυα είναι πλέον δύσκολο για την τοπική και διεθνή κοινότητα να αγνοήσει τον κ. Προεστάκη, ο οποίος έχει αφοσιωθεί στην προστασία κάθε είδους τετράποδων, που χάθηκαν, αρρώστησαν και κυρίως έπεσαν στα χέρια κάποιων ασυνείδητων που τα κακοποίησαν και τα πέταξαν σαν σκουπίδια.

Από παιδί της νύχτας, επαγγελματίας TJ, που ζούσε επί 20 χρόνια μέσα στην κραιπάλη, όπως ο ίδιος ομολογεί, άλλαξε η ζωή του όταν από περιέργεια επισκέφτηκε την χωματερή της πόλεως. Η τραγική κατάσταση των παρατημένων ζώων εκεί έγινε η αιτία να επανατοποθετηθεί στην σχέση του με τον κόσμο.

Μόλις επτά λεπτά από την Ιεράπετρα, σε μια έκταση 60 στρεμμάτων, επάνω στο βουνό, ο χώρος είναι ελεύθερος και τα ζώα χωρίς αλυσίδες, περιφράξεις ή κελιά, παραμένουν εκεί χωρίς να φεύγουν και να χάνονται.

Μέσα στο οικόπεδο υπάρχει ξενώνας όπου φιλοξενούνται εθελοντές από όλο τον κόσμο, που μεταβαίνουν στο καταφύγιο για να συνδράμουν τον κ. Προεστάκη, με προσωπική εργασία και κάθε είδους βοήθεια.

Έδωσε όλη την περιουσία του, γύρω στις 185.000 €, για να δημιουργήσει αυτό το καταφύγιο, αντιμετωπίζοντας πολλές δυσκολίες και αντιδράσεις. «Εγώ μπορεί να μην είχα να φάω, αλλά τα ζώα είχαν», σημειώνει ο κ. Προεστάκης.

Η ζωή και το έργο του κέντρισαν το ενδιαφέρον των βρετανών δημοσιογράφων που αφιέρωσαν άρθρα και βίντεο στην ανιδιοτελή δουλειά του. Έτσι το καταφύγιο της Ιεράπετρας, έγινε διεθνές.

«Δεν είναι υποχρεωμένοι όλοι να είναι φιλόζωοι, αλλά δεν σημαίνει ότι όποιος δεν είναι μπορεί να βασανίζει ένα ζώο. Δεν έχει κανένα δικαίωμα», λέει ο κ. Προεστάκης επισημαίνοντας ότι η λύση για την αντιμετώπιση της κακοποίησης των ζώων στην ελληνική κοινωνία είναι η παιδεία και η τιμωρία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος