Το μήνυμα μιας Ελληνίδας για το περιβάλλον από την Ανταρκτική

Το όρος Βίνσεν της Ανταρκτικής, ήταν η τελευταία από τις επτά αναβάσεις, που πραγματοποίησε η αλπινίστρια Βανέσα Αρχοντίδου, η οποία έχει οριστεί Πρέσβειρα του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα.

Η εικόνα του κόσμου από ψηλά προσφέρει μια διαφορετική αίσθηση του πλανήτη. Στις παγωμένες, απόκρημνες κορυφές η Βανέσα Αρχοντίδου ήρθε πιο κοντά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στο σπίτι τους, την γη. Κατάφερε να υλοποιήσει την υπόσχεσή που είχε δώσει στον εαυτό της. Να μεταφέρει την ανάγκη για δράση και αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσεως σε κάθε γωνιά του κόσμου, αναρριχώμενη στις κορυφές του Κιλιμάντζαρο στην Αφρική, στην Ακονκάγουα της νοτίου Αμερικής, το Έλμπρουτζ, την ιψηλότερη κορυφή της Ευρώπης, το Ντενάλι γνωστό και ως ΜακΚίνλεϊ της Β. Αμερικής, στο Πούντσακ Τζάγια ή Πυραμίδα Κάρστενς  στην Ωκεανία και στο Έβερεστ στην Ασία. Στόχος μας ήταν να στείλουμε ένα μήνυμα για το κλίμα ανέφερε η αλπινίστρια- και πρέσβειρα του ευρωπαϊκού οργανισμού για το κλίμα.

Οι μελλοντικές πολιτικές της Ευρώπης για το κλίμα σχεδιάζονται από τους ανθρώπους για τους ανθρώπους. Το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα ενθαρρύνει όλους να δράσουν. Εμφανίζεται ως κίνημα ανθρώπων που ενώνονται για έναν κοινό σκοπό. Ο καθένας απευθύνεται στον δικό του κόσμο για να οικοδομήσει μια πιο βιώσιμη Ευρώπη για όλους, όπως λέει το μήνυμα πρόσκλησης που απευθύνει η Κομισιόν σε κάθε ενδιαφερόμενο να συμμετάσχει στην προσπάθεια.

Στα peer parliaments, τα ομότιμα κοινοβούλια, που αποτελούν μέρος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, κάθε ομάδα προσπαθεί να παρέμβει στην κοινωνία και να την ευαισθητοποιήσει. Μέλη αυτών των κοινοβουλίων μπορούν να γίνουν όλοι όσοι εκδηλώσουν σχετικό ενδιαφέρον μέσω της αντίστοιχης ιστοσελίδας (https://europa.eu/climate-pact/index_en). Όπως εξηγεί η κ. Αρχοντίδου, όλα εντάσσονται στην προσπάθεια ενημέρωσης για το πως μπορούμε να μειώσουμε την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα στην καθημερινή ζωή.

«Πρόκειται για μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία. Στο όρος Βίνσεν έγινε ένα συμβολικό peer parliament, γιατί η Ανταρκτική είναι ο ρυθμιστής του κλίματος στον πλανήτη και η πλέον πληττόμενη ήπειρος από τις κλιματολογικές αλλαγές. Μεγάλα κομμάτια πάγου στις ακτές αποκολλώνται, ενώ το κλίμα διαφοροποιείται και στην ενδοχώρα». Η κ. Αρχοντίδου, σημειώνει ότι το κλίμα δεν υπόθεση μόνο των κυβερνήσεων. «Όλοι είμαστε συνυπεύθυνοι για το μέλλον, καθώς με την ψήφο μας καθορίζουμε τις πολιτικές που θα εφαρμοστούν».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος