Το “πράσινο” φως από τους θεσμούς αναμένει το EWG

Στη διευθέτηση όλων των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν σχετικά με τα προαπαιτούμενα της πρώτης μεγάλης υποδόσης των 7,5 δισ. ευρώ, καλείται να προχωρήσει τις επόμενες ώρες η κυβέρνηση, προκειμένου να κινηθεί απρόσκοπτα η διαδικασία της εκταμίευσης.

Το EuroWorking Group, δεν άναψε τελικώς χθες το πράσινο φως, καθώς οι εμπειρογνώμονες συνεργάτες των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης έκριναν ότι υπάρχουν ακόμα κάποια προαπαιτούμενα τα οποία δεν έχουν ολοκληρωθεί από την ελληνική κυβέρνηση.
Το συμβούλιο έδωσε περιθώριο στην κυβέρνηση να διευθετήσει σήμερα τις τελευταίες λεπτομέρειες προκειμένου να υπάρξει θετική εισήγηση για τη συνέχεια. Συνεπώς η δόση των 7,5 δισ. ευρώ αναμένεται να πάρει το πρώτο πράσινο φως μετά την ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων και αφού οι θεσμοί στείλουν επιστολή προς τα μέλη του Euroworking Group που θα το επιβεβαιώνει.

Η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε να ολοκληρώσει τις τελευταίες λεπτομέρειες, που αφορούν τη σύμβαση παραχώρησης του Ελληνικού, τη μεταβίβαση στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων του 5% του ΟΤΕ που κατέχει το Δημόσιο και την ενίσχυση της νομικής προστασίας της διοίκησης του Ταμείου.

Για τον Σεπτέμβριο μεταφέρεται η αναμόρφωση των τιμολογίων της ΔΕΗ για μεγάλους καταναλωτές, αλλά και οι καθυστερήσεις στη μεταρρύθμιση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας που είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων.

Αστερίσκοι προέκυψαν ξαφνικά για ακόμα δύο θέματα. Το πρώτο αφορά στη δυνατότητα διαβίβασης προσωπικών φορολογικών στοιχείων ανά ΑΦΜ από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προς την ΕΛΣΤΑΤ και το δεύτερο την επανεξέταση του νόμου με τα κριτήρια και τις διαδικασίες αξιολόγησης των διοικήσεων των τραπεζών.

“Η εισήγηση των θεσμών είναι θετική» για την πρώτη αξιολόγηση, αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών και προσθέτουν ότι “η εκταμίευση της δόσης θα γίνει μέχρι τέλος Ιουνίου”.

Θετική επί της αρχής είναι πάντως- σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές- η έκθεση συμμόρφωσης (compliance report) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Πάνω στην έκθεση αυτή εργάσθηκε στη χθεσινή του τηλεδιάσκεψη το EWG, το οποίο, πέραν των προαναφερθέντων, υπενθύμισε και το μείζον -για τους δανειστές- ζήτημα του ακαταδίωκτου της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων που θα έχει τον πρώτο λόγο στη συνέχεια.
Η έκθεση συμμόρφωσης της Επιτροπής θα συνοδεύει τα κείμενα του μνημονίου τα οποία θα αποσταλούν προς έγκριση στα 5 κοινοβούλια της Ε.Ε.
Όταν αυτά ψηφισθούν και εκλείψουν οι εκκρεμότητες, τη σκυτάλη θα πάρει ο ESM η διοίκηση του οποίου θα συνεδριάσει για την εκταμίευση της δόσης και παράλληλα θα ανοίξει το δρόμο για το ΔΣ της ΕΚΤ προκειμένου να επαναφέρει το waiver των ελληνικών ομολόγων.

Για να φθάσει η διαδικασία έως την ΕΚΤ, όλα πρέπει να κλείσουν τις επόμενες ώρες ή το αργότερο έως την Πέμπτη, οπότε και ξανασυνεδριάζει το EWG, αυτή τη φορά δια ζώσης στην Φινλανδία για να προετοιμάσει το Eurogroup της 16ης Ιουνίου.
Έως τότε θα πρέπει να υλοποιηθεί και μία άλλη δέσμευση που έχει αναλάβει το οικονομικό επιτελείο και η οποία αφορά στον νέο αυστηρό μηχανισμό με τον οποίο θα γίνεται η παρακολούθηση της αποπληρωμής των οφειλών προς ιδιώτες (από τα 7,5 δισ. ευρώ της υποδόσης του Ιουνίου, τα 1,8 δισ. ευρώ θα οδεύσουν για «φέσια» του κράτους προς ιδιώτες).

Αξιωματούχος της Κομισιόν ανέφερε ότι η Επιτροπή «σπρώχνει» για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την έγκριση της εκταμίευσης «πριν την επίσκεψη Γιουνκέρ στην Αθήνα στις 20 Ιουνίου».

Οι ελληνικές αρχές έχουν ολοκληρώσει το 95% των αλλαγών που απαιτούνται τόνισε ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, εκτιμώντας ότι η εκταμίευση της πρώτης δόσης των 7,5 δισ. ευρώ μπορεί να αποφασιστεί την επόμενη εβδομάδα.

Ένας από τους όρους είναι η δημιουργία ενός ανεξάρτητου φορέα για τη συγκέντρωση των φορολογικών εσόδων, σημείωσε αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Εχει ήδη επιτευχθεί σημαντική πρόοδος, δηλωσε την Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ αναγνωρίζοντας τη «γνήσια» – όπως τη χαρακτήρισε – δέσμευση της κυβέρνησης να εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Σχετικές ειδήσεις: «Εν αναμονή των προαπαιτουμένων έως την Τρίτη το μεσημέρι για να κλείσει η αξιολόγηση» (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος