Βαρύ πένθος για τον Γ. Μπαλταδώρο-Σε εξέλιξη οι έρευνες για τα αίτια (video)

Βαρύ το πένθος, μετά την τραγωδία με το Μιράζ 2000 και τον θάνατο του πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας, Γιώργου Μπαλταδώρου. Αλιευτικό σκάφος εντόπισε τη σορό του άτυχου σμηναγού, καθώς και μερικά από τα συντρίμμια του μοιραίου Μιράζ. Φως στα αίτια της συντριβής του προσπαθούν να ρίξουν ειδικοί εμπειρογνώμονες. Τριήμερο πένθος κηρύχθηκε στις Ένοπλες Δυνάμεις. Οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες σε όλες τις μονάδες, ενώ τα θερμά τους συλλυπητήρια εξέφρασαν η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας. Η Βουλή με απόφαση του προέδρου της, Ν. Βούτση θα “υιοθετήσει” τα ανήλικα παιδιά του.

Σε εξέλιξη οι έρευνες για τη διακρίβωση των συνθηκών του δυστυχήματος- Αναζητείται το “μαύρο κουτί”

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τη διακρίβωση των συνθηκών και αιτίων της συντριβής του Mirage-2000-5. Ήδη έχει συσταθεί Επιτροπή για τη διερεύνηση του αεροπορικού δυστυχήματος και ένα από τα πρώτα που εξετάζει είναι το οπτικό υλικό από το δεύτερο Mirage καθώς όλη η πτήση είναι καταγεγραμμένη όχι μόνο στο καταγραφικό σύστημα αλλά και στην κάμερα που υπάρχει στο αεροσκάφος και κοιτά προς τον εξωτερικό χώρο.

Η Επιτροπή που ήδη έχει συσταθεί έχει στα χέρια της τα πρώτα στοιχεία που θα τη βοηθήσουν στη διερεύνηση της υπόθεσης.

  • Στοιχεία από το ραντάρ του εθνικού κέντρου επιχειρήσεων που έχει καταγράψει όλους τους διαλόγους.
  • Στοιχεία από τον Πύργο ελέγχου της Σκύρου.
  • Το καταγραφικό σύστημα του δεύτερου Mirage θα δώσει πολλές απαντήσεις και βέβαια την εξωτερική κάμερα που διαθέτει. Συνήθως αυτές οι κάμερες γράφουν από την ώρα της απογείωσης μέχρι και την προσγείωση και βέβαια εκεί που θα επικεντρωθούν οι ειδικοί είναι όταν τα δυο αεροσκάφη μπήκαν μέσα στο σύννεφο της σκόνης.
  • Επίσης δύτες της Πολεμικής Αεροπορίας που έχουν ειδικούς «ηχοσημαντήρες» προσπαθούν να εντοπίσουν τον ήχο που εκπέμπει το εκτινασσόμενο κάθισμα του Mirage, το οποίο φαίνεται πως έτσι «κάτσει» σε βάθος περίπου 400 μέτρων. Κάτω από αυτό το κάθισμα υπάρχει το μαύρο κουτί του αεροσκάφους και θεωρείται κρίσιμο να εντοπιστεί πολύ γρήγορα.

Οι πιθανές αιτίες που οδήγησαν στην πτώση του Μιράζ

Για τα πιθανά αίτια της πτώσης του μοιραίου Μιράζ μίλησε στην “ΠΡΩΤΗ ΕΙΔΗΣΗ” ο αντιπτέραρχος Ιπτάμενος ε.α- Επίτιμος Διοικητής ΔΑΥ, Κώστας Ιατρίδης.
Ο αντιπτέραρχος χαρακτήρισε δύσκολη θάλασσα το Αιγαίο, ενώ αναφερόμενος στο περιστατικό τόνισε ότι η χαμηλή νέφωση και η αφρικανική σκόνη αποτέλεσαν σοβαρό εμπόδιο για τον άτυχο πιλότο, καθώς είναι πολύ πιθανό να έπαθε παραίσθηση, κάτι που το παθαίνουν οι πιλότοι όταν βρίσκονται σε τέτοιες συνθήκες.

Ο κ. Ιατρίδης ανέφερε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να βγεις από την παραίσθηση και ο μόνος τρόπος είναι να πιστέψεις στα όργανα και αυτό  λένε και οι κανόνες και οι σχολές τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού. Καμιά φορά -είπε-είναι τόσο έντονη η αίσθηση της παραίσθησης που δεν πιστεύεις στα όργανα και πας να διορθώσεις την κανονικότητα γιατί νομίζεις ότι είσαι σε κλίση ή ανάστροφα και εκεί χειροτερεύεις την κατάσταση.

Μορφοβούνι Καρδίτσας- Θρήνος στο χωριό του αδικοχαμένου σμηναγού

Οδύνη στο Μορφοβούνι Καρδίτσας, γενέτειρα του 34χρονου πιλότου. Συγγενείς και φίλοι σπεύδουν να συμπαρασταθούν στην απαρηγόρητη οικογένειά του.

Η κηδεία του άτυχου σμηναγού θα γίνει στην ιδιαίτερη πατρίδα του στο Μορφοβούνι Καρδίτσας, στις 14:00. Στην κηδεία αναμένεται να παρευρεθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας. Σήμερα ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας, αντιπέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου επισκέφθηκε το σπίτι του άτυχου σμηναγού στην Αθήνα και εξέφρασε τα συλλυπητήρια στους οικείους του.

Το πλήρωμα ενός αλιευτικού σκάφους από τη Σκύρο εντόπισε το πρωί τη σορό του άτυχου πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας, Γιώργου Μπαλταδώρου, καθώς και μερικά από τα συντρίμμια του Mirage 2000-5. Η σορός του σμηναγού μεταφέρθηκε στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας όπου έγιναν οι απαραίτητες τοξικολογικές εξετάσεις.

Ο δήμαρχος Σκύρου Μίλτος Χατζηγιαννάκης ανέφερε στην “Πρώτη Είδηση” ότι επιβεβαιώθηκαν οι πρώτες πληροφορίες ότι δεν πρόλαβε να αντιδράσει. Πολλοί ψαράδες από το νησί αλλά και από τα κοντινά νησιά πήραν μέρος στις έρευνες καθώς το επέτρεψαν οι καιρικές συνθήκες. Στην Σκύρο επικρατεί βαθιά θλίψη καθώς οι κάτοικοι του νησιού έχουν στενούς δεσμούς με τους ανθρώπους της Πολεμικής Αεροπορίας που εδρεύουν στο νησί.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του σμηναγού Γεώργιου Μπαλταδώρου.

«Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ και οι Ένοπλες Δυνάμεις εκφράζουν θερμά συλλυπητήρια προς την οικογένεια και τους οικείους του Σμηναγού (Ι) Γεωργίου Μπαλταδώρου, ο οποίος έπεσε εν ώρα καθήκοντος, στις 12 Απριλίου 2018. Η αυταπάρνηση και η υπέρτατη προσφορά του Σμηναγού (Ι) Γεωργίου Μπαλταδώρου, συνιστούν πράξεις ανεκτίμητης αξίας για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η Βουλή θα «υιοθετήσει» τα παιδιά του Γ. Μπαλταδώρου

Η Βουλή άμεσα θα προχωρήσει στη στήριξη της οικογένειας του Σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου, προβαίνοντας στην «υιοθεσία» των ανήλικων τέκνων του εκλιπόντος. Αυτό ανακοίνωσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Νίκος Βούτσης, εκφράζοντας έτσι έμπρακτα τη θλίψη του για την αδόκητη απώλεια του πιλότου και ακολουθώντας την Απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων, η οποία προβλέπει την «υιοθεσία» των ανήλικων τέκνων των πεσόντων εν ώρα καθήκοντος.

Νωρίτερα, με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ και πρώην πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης, πρότεινε να υιοθετήσει η Βουλή τα δύο ανήλικα παιδιά του κυβερνήτη του MIRΑGE 2000-5, σμηναγού Γεωργίου Μπαλταδώρου.

Πλήρης σύνταξη στις οικογένειες των πεσόντων στο καθήκον

«Για τους πεσόντες στο καθήκον η σύνταξη ορίζεται στο άρθρο. 4 του Ν. 4387/2016, που προβλέπει χορήγηση πλήρους σύνταξης στην οικογένεια του πεσόντος» διευκρινίζει ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, μέσω μηνύματός του στο Facebook.

«Ντροπή στους τυμβωρύχους, δήθεν ευαίσθητους πατριώτες. Χειρότεροι από τους αντιπάλους της χώρας, όσοι μιλούν για σύνταξη 400 ευρώ» προσθέτει ο κ. Πετρόπουλος.

Επισυνάπτεται σχετικό απαντητικό έγγραφο από τις 20-04-2017 του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιου Πετρόπουλου, με αφορμή αντίστοιχο συμβάν.

Σχετική είδηση: Διερευνώνται τα αίτια της πτώσης του Μιράζ 2000-5 (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος