Βρετανία: Προς κυβέρνηση “άτυπης” συνεργασίας Μέι με Ενωτικούς (video)

Δεδομένου ότι κερδίσαμε τις περισσότερες έδρες και τις περισσότερες ψήφους, είμαστε το μοναδικό κόμμα που είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση, διαμηνύει η Τερέζα Μέι απορρίπτοντας και τις εσωκομματικές πιέσεις να παραιτηθεί. Σχετικά με την υποστήριξη του δεξιού, προτεσταντικού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας, που έλαβε 10 έδρες, μίλησε για συμμαχία που εγγυάται “σταθερότητα” ενόψει και των διαπραγματεύσεων για Brexit.

Η Βρετανή πρωθυπουργός, σύμφωνα με το BBC, εκτιμάται ότι θα επιδιώξει άτυπη και όχι ρητή συνεργασία με το DUP, που “δανείζει” την υποστήριξη του, ενώ είχε δηλώσει αντίθετο του σκληρού Brexit και το 2011 είχε ταχθεί υπέρ της θανατικής ποινής.

Ο σκληρός πυρήνας της κυβέρνησης Μέι παραμένει: οι υπουργοί Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, Εσωτερικών Άμπερ Ραντ, Άμυνας Μάικλ Φάλον και ο Ντέιβιντ Ντέιβις, ο υπεύθυνος για τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Οι Τόρις έλαβαν 42,4% και 318 έδρες, 12 λιγότερες από το 2015, με την Τερέζα Μέι να ζητά συγνώμη από όσους έχασαν τις έδρες τους.
Το κόμμα των Συντηρητικών έχασε το προπύργιό του, του Κένσινγκτον, στο ανατολικό Λονδίνο, από τους Εργατικούς που επικράτησαν με διαφορά 20 ψήφων, ένα ακόμα πλήγμα για την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι.
Έπειτα από το αποτέλεσμα αυτό, το Συντηρητικό Κόμμα διαθέτει 318 έδρες στο κοινοβούλιο του Ουεστμίνστερ, απέχοντας κατά 8 έδρες από την απόλυτη πλειοψηφία.

Εφορία επικρατεί στο στρατόπεδο των Εργατικών, που έλαβαν το 40% των ψήφων και φτάνουν τις 262 έδρες, ενώ από χθες ο Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε έτοιμος να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας αθροίζοντας βουλευτές των Εργατικών, του κεντροαριστερού – εθνικιστικού Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος, των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, του Πράσινου Κόμματος και του ουαλικού Plaid Cymru που φθάνουν τις 313 έδρες.

Φρένο στα άμεσα σχέδια της πρωθυπουργού της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον για δημοψήφισμα φαίνεται πως έβαλαν οι εκλογές, καθώς το κόμμα της έχασε 21 έδρες, με την ίδια να αφήνει να εννοηθεί πως θα το επανεξετάσει.

Ο ηγέτης του δεξιού – αντιευρωπαϊκού Κόμματος Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) Πολ Νιούταλ, εξάλλου, υπέβαλε την παραίτησή του μετά την απώλεια της μοναδικής έδρας του κόμματος στη Βουλή, αλλά και την μεγάλη πτώση των ποσοστών του σε ολόκληρη τη χώρα.

Μικρή άνοδο σημείωσαν οι Φιλελεύθεροι με τον ηγέτη τους Τιμ Φάρον να ζητά επίσης την παραίτηση της Μέι.

Στο μεταξύ, με έκτακτη συνέντευξη ο Τζέρυ Άνταμς, επιβεβαίωσε ότι το ιρλανδικό εθνικιστικό – αριστερό Σιν Φέιν δεν θα καταλάβει τις επτά έδρες που κέρδισε, όπως κάνει παραδοσιακά, στο βρετανικό Κοινοβούλιο, γεγονός που μειώνει τον αριθμό των εδρών που απαιτούνται για την εξασφάλιση απόλυτης πλειοψηφίας.

Καταλύτης για την έκβαση των εκλογών χαρακτηρίζεται το ποσοστό προσέλευσης των νέων ως 24 ετών που ανέρχεται στο πρωτοφανές ρεκόρ του 72%. Η ερμηνεία των εκλογολόγων είναι ότι “οι νέοι δεν ήθελαν το Brexit και ψήφισαν με κίνητρο να το εμποδίσουν”.

Οι Βρυξέλλες στο μεταξύ ξεκαθαρίζουν ότι είναι ευθύνη του Λονδίνου να ξεκινήσουν στην ώρα τους, δηλαδή στις 19 Ιουνίου οι διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Οι ίδιες πηγές σχολίαζαν πως το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών προκάλεσε «έκπληξη» στις Βρυξέλλες, καθώς είναι αυτονόητο ότι «ένας πρωθυπουργός που έχει πλειοψηφία ζητά πρόωρες εκλογές όχι για να χάσει την αυτοδυναμία».

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο διαπραγματευτής εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την έξοδο της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε. Γκι Φέρχοφσταντ, έκανε λόγο για αυτογκόλ της Τερέζα Μέι, που καθιστά τις διαπραγματεύσεις πιο περίπλοκες.

Για φιάσκο καθώς από προβάδισμα 16 μονάδων πριν από επτά εβδομάδες η Τερέζα Μέι κατέληξε χωρίς αυτοδυναμία, κάνουν λόγο οι εφημερίδες Daily Mail και Sun που ένθερμα υποστήριξαν την πρωθυπουργό που προκήρυξε πρόωρες εκλογές ζητώντας ισχυρότερη εντολή ενόψει του Brexit.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian “το σκληρό Brexit που πρεσβεύει η Τερέζα Μέι έχει πεθάνει”, ενώ τα επικρατέστερα σενάρια πλέον είναι οι υποχωρήσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση από μια κυβέρνηση μειοψηφίας.

Ανταπόκριση/Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη
Σχετική είδηση:Βαρύ το κλίμα για Μέι – Στήριξη από τους Ενωτικούς της Β.Ιρλανδίας (video)
Σχετική είδηση:Εντολή για κυβέρνηση στην Μέι από τη Βασίλισσα
Σχετική είδηση:Νίκη Μέι χωρίς αυτοδυναμία – Σε περίοδο αβεβαιότητας η Βρετανία (video)
Σχετική είδηση:Βουτιά της στερλίνας, πτώση των βρετανικών ομολόγων μετά το σοκ της Μέι
Σχετική είδηση:Πρωτιά για τους Συντηρητικούς της Μέι χωρίς αυτοδυναμία (συνεχής ενημέρωση)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος