Ξεμπλοκάρουν χιλιάδες συντάξεις με τροπολογία (video)

Ξεμπλοκάρουν πάνω από πενήντα χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης. Με τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας καθορίζεται ο μαθηματικός τύπος υπολογισμού τους, μετά το θέμα που είχε δημιουργηθεί με την ΕΛΣΤΑΤ.

Το δρόμο για την έκδοση των συντάξεων οι αιτήσεις των οποίων είχαν κατατεθεί μετά τις 12 Μαίου 2016 ανοίγει η τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας που ήρθε στη Βουλή. Πάνω απο 50.000 αιτήσεις παρέμεναν σε εκκρεμότητα καθώς η ΕΛ ΣΤΑΤ είχε δηλώσει αδυναμία να καθορίσει τον μαθηματικό τύπο υπολογισμού τους, τον οποίο αντικατέστησε προσωρινά το υπουργείο Εργασίας λύνοντας έτσι τον γόρδιο δεσμό.

O Αναστάσιος Πετρόπουλος υφυπουργός Εργασίας δήλωσε στη Βουλή: Δεν υπάρχει δείκτης μεταβολής τιμών στην χώρα. Είστε τόσο άχρηστοι που τόσα χρονια δεν το κάνατε.

Ο Νότης Μηταράκης βουλευτής της ΝΔ είπε από την πλευρά του: “Παραδέχεστε ότι καμία σύνταξη δεν μπορεί να υπολογιστεί με το νόμο Κατρούγκαλου”.

Για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών έως και το 2020 θα γίνεται με βάση τη μεταβολή του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή. Ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση εκτιμουν πως ο συκγεκριμένος δείκτης περιορίζει λίγο τις απώλειες στις νέες συντάξεις

Ο δικηγόρος Δημήτρης Μπούρλος ζήτησε “οι σχετικές εγκύκλιοι να εκδοθούν άμεσα και τα μηχανογραφικά συστήματα να προσαρμοστούν στις νέες παραμέτρους”.

Για το διάστημα από το 2021 και εφεξής θα χρησιμοποιείται ο επίμαχος δείκτης μεταβολής μισθών, που αναμένεται να υπολογιστεί από την ΕΛΣΤΑΤ.

Ο Χρήστος Κατσώτης βουλευτής ΚΚΕ είπε στη Βουλή ότι “εμείς δεν θα ψηφίσουμε την τροπολογία”.

Σε ότι αφορά το εφάπαξ καταργούνται με την ίδια τροπολογία τα διαφορετικά καθεστώτα που ίσχυαν. Ορίζεται πλέον ενιαίο ασφάλιστρο 4% αναδρομικά από 1ης 1ου 2017 για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους.

Ο Παναγιώτης Προύντζος, πρόεδρος Εργαζομένων Τουρισμού και Επισιτισμού μετακυλύει το βάρος στον εργαζόμενο.

Η εξίσωση της εισφοράς για το εφάπαξ οδηγεί σε αύξηση των εισφορών για 300.000 εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα και δημοτικούς υπαλλήλους.

Ρεπορτάζ Κατερίνα Γράβου, Σοφία Πολλάλη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος