Αδιαφορία για 3.000 χρόνια ιστορίας στα Καλάβρυτα

Εννέα τεράστιοι γερτοί κορμοί από άγρια άμπελο που απλώνουν τις γερασμένες βέργες τους και αγκαλιάζουν τα κοντινά δέντρα, αποτελούν διατηρητέο μνημείο της φύσης στην Αρκαδία από το 1976. Οι κάτοικοι του οικισμού Σελλά Παγκρατίου στον Δήμο Καλαβρύτων είναι ιδιαίτερα υπερήφανοι για την κληρονομιά τους.

Το κλήμα του Παυσανία, που βρίσκεται στην αυλή της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, απομεινάρι αιώνων, υπολογίζεται ότι έχει ηλικία περίπου 3000 ετών. Ανθίζει, αλλά δεν καρπίζει. Το ιστορικό του παρελθόν τεκμηριώνεται από τον γεωγράφο και περιηγητή του 2ου αιώνα τον Παυσανία στο έργο του “Ελλάδος Περιήγησις”. Εξ ου και το όνομα του κλήματος. Μάλιστα ο Παυσανίας το περιέλαβε στον τόμο Αρκαδικά ως αξιοπερίεργο της περιοχής, προφανώς λόγω της ιδιαιτερότητας των κλαδιών του και του μήκους του, το οποίο σήμερα φτάνει τα 100 μέτρα. Ακόμη και οι Γερμανοί ναζί εντυπωσιασμένοι από το θέαμα, έκοψαν και μετέφεραν στην Γερμανία τμήματα του κορμού, προφανώς για να το μελετήσουν.

Αυτή η κληρονομιά κινδυνεύει να καταστραφεί από την αδιαφορία και την εγκατάλειψη. Ποιος είναι επιφορτισμένος για την συντήρηση ενός τέτοιου μνημείου; Ο δήμαρχος Καλαβρύτων Αθανάσιος Παπαδόπουλος είχε ενημερωθεί εγγράφως από το 2018, από τον Σύλλογο Παγκρατιωτών Καλαβρυτινών. Ομοίως, ενημερώθηκαν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας, το Δασαρχείο Καλαβρύτων και η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Αχαΐας της Περιφέρειας. Η έγγραφη υπόμνηση επαναλήφθηκε το 2019. Ο κ. Παπαδόπουλος τονίζει ότι το κλήμα υπάγεται στην ευθύνη του Δασαρχείου Καλαβρύτων. Νίπτων τας χείρας του καθησυχάζει, λέγοντας ότι το κλήμα δεν κινδυνεύει γιατί αυτά τα φυτά έχουν βαθιές ρίζες.

Στον λόγο του Υπέρ Κτησιφώντος ο ρήτορας Δημοσθένης έλεγε «…υπέρ των εχθρών πεπολίτευσαι πάντα, εγώ δ’ υπέρ της πατρίδος». Ο εχθρός στην πολιτική είναι η προσπάθεια περί στεφάνου κτήσεως, δηλαδή της εξουσίας. Όσοι αδιαφορούν για τα ιστορικά μνημεία του τόπου αδιαφορούν για τον τόπο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος