Αντιστρέφεται η καμπύλη κρουσμάτων και νοσούντων

Σε αναμονή βρίσκονται οι πολίτες για το αποτέλεσμα των εμβολιασμών το επόμενο διάστημα, καθώς άνοιξαν πολλοί τομείς της οικονομίας και εν όψει του ανοίγματος του τουρισμού. Ποιο είναι το αποτέλεσμα της εμβολιαστικής επιχείρησης και των περιοριστικών μέτρων που ίσχυσαν;

«Από τις 25 Μαρτίου ολοκληρώθηκε η κορύφωση της πανδημίας στην χώρα και έκτοτε, μετά τις 10 Απριλίου άρχισε μια σχετική εξομάλυνση, έχουμε εισέλθει σε μια σταδιακή αργή μείωση των κρουσμάτων. Τα ενθαρρυντικά στοιχεία αφορούν κυρίως στους σκληρούς δείκτες, τις νέες εισαγωγές  και νοσηλείες στα νοσοκομεία, αλλά και στα κρεβάτια που καταλαμβάνονται στις ΜΕΘ», τονίζει ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής πνευμονολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης. «Έχουμε φτάσει στο 87% στις κλίνες covid, ενώ στις ΜΕΘ το ποσοστό έπεσε στο 80% από το 99%. Από εδώ και στο εξής θα διαπιστώνουμε και μείωση των θανάτων».

«Όταν στα μέσα Ιουνίου το εμβολιαστικό ποσοστό φτάσει στο 35% οπότε η φυσική ανοσία θα αγγίξει το 40% θα δούμε μια μείωση και στους πανδημικούς δείκτες και η κατάσταση θα αρχίσει να βελτιώνεται. Σύντομα μπορούμε να φτάσουμε σε διψήφιο ή και μονοψήφιο αριθμό νεκρών. Το αρνητικό αποτύπωμα των εορτών και των ανοιγμάτων, αναμένεται ότι θα ισορροπήσει με τον εμβολιασμό και την διεξαγωγή των Rapid και self test.

Όπως εξήγησε ο κ. Τζανάκης «το αποτύπωμα του ιού ακόμη και μετά την ανάρρωση παραμένει και ανιχνεύεται στους πνεύμονες, ως διάμεση πνευμονοπάθεια, η τοξικότητα του οξυγόνου. Επίσης, υπάρχουν επιπτώσεις στην καρδιά, στο νευρολογικό σύστημα, καθώς και σε ψυχολογικό επίπεδο. Κατάθλιψη, μειωμένη δραστηριότητα και διάθεση διαπιστώνεται σε πολλούς από εκείνους που νόσησαν επί ένα 10ήμερο. Επιπλέον, έχει διαπιστωθεί ότι ο ιός καταστρέφει μεγάλο μέρος της μυϊκής μάζας και χρειάζεται ειδική διατροφή μετά την περίοδο της άμεσης ανάρρωσης». Ως εκ τούτου οι άνθρωποι που νόσησαν θα πρέπει να επανεξεταστούν σε τρείς μήνες και να ακολουθήσουν μια συντηρητική αποθεραπεία. Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη υπάρχουν επίσης κάποιες σπάνιες περιπτώσεις στις οποίες διαπιστώνεται ότι ακόμη και μετά την δεύτερη δόση του εμβολίου κάποιοι νοσούν.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος