Εν αναμονή των αποφάσεων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φάρμακων

Αξιωματούχοι του τομέα υγείας από τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση θα συναντηθούν αυτήν την εβδομάδα, προκειμένου να αποφανθούν σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου της AstraZeneca. Προσωρινή  διακοπή του εμβολιασμού, επεβλήθη σε 18 χώρες, έπειτα από αναφορές για την πρόκληση θρόμβων αίματος σε άτομα που έλαβαν το εμβόλιο, συγκεκριμένα από δύο παρτίδες που παράγονται στην Ευρώπη. Η ανησυχία επήλθε, καθώς τα περιστατικά θρομβώσεων δεν αναφέρονται ως παρενέργειες του εμβολίου σύμφωνα με τον ΕΜΑ. https://www.ema.europa.eu/en/medicines/human/EPAR/covid-19-vaccine-astrazeneca

Είναι καλό να σταματήσουμε τους εμβολιασμούς με τα σκευάσματα της AstraZeneca έως την Πέμπτη, οπότε θα συνεδριάσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων και θα αποφανθεί για το θέμα της καταλληλότητος, τόνισε ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος πρόεδρος της Ελληνικής φαρμακολογικής εταιρείας. Όπως επεσήμανε αυτά τα συμβάντα δεν σημαίνει απαραίτητα πως συνδέονται με τον εμβολιασμό, αλλά η διερεύνησή τους είναι συνηθισμένη πρακτική.

Υπήρξαν αρκετές αναφορές από πολλές χώρες, για κάποια επεισόδια μετά τον εμβολιασμό των ατόμων. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις έχουν καταγραφεί 37 περιστατικά επί 17 εκατομμυρίων εμβολιασμένων, εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσοστό είναι Βρετανοί. Ωστόσο, τα οφέλη του εμβολίου συνεχίζουν να υπερτερούν των κινδύνων που συνδέονται με αυτό, επιμένουν κάποιοι επιστήμονες. Τονίζουν ότι εγκεφαλική εμβολή έως και εγκεφαλικά επεισόδια σημειώθηκαν, αλλά δεν ξεπερνούν τον μέσο όρο. Περιστατικά θρομβώσεων συμβαίνουν καθημερινά στον πληθυσμό και ασθενείς που νοσούν από κορονοϊό επιβαρύνονται από τέτοια επεισόδια.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνων για τα Φάρμακα της ΕΕ μόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχος, θα προβεί στις απαραίτητες συστάσεις για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων και την προστασία της υγείας των ασθενών.

Ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η αναστολή των εμβολιασμών θέτει ζήτημα εμπιστοσύνης στον εμβολιασμό και την διακοπή χορήγησης τους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος