Ένα σπίτι με μηδενικούς λογαριασμούς ρεύματος και νερού

Επί 14 χρόνια ο Χάρης Σαραϊδάρης, στο Ακριτοχώρι Σερρών, έχει απαλλαγεί από την υποχρέωση να πληρώνει λογαριασμούς ηλεκτροδότησης και υδροδότησης. Πλήν όμως…

Με ηλιακά πάνελ- φωτοβολταϊκά ηλεκτροδοτεί το εκτός σχεδίου σπίτι του ο κ. Σαραϊδάρης. Ο συνταξιούχος ομολογεί ότι αυτό γίνεται για  λόγους ανάγκης, καθώς δεν μπορούσε να πάρει άδεια για κανονική σύνδεση με τα υπάρχοντα δίκτυα.

Μέσα σε αυτά τα χρόνια έγινε απόσβεση του κόστους που δαπάνησε για την εγκατάσταση. Η άρδευση γίνεται εκτός δικτύου από δική του γεώτρηση, ενώ όταν δεν έχει ηλιοφάνεια τότε επιστρατεύει μια γεννήτρια.

Οι λογαριασμοί είναι μεν μηδενικοί, αλλά μόνο στην συγκεκριμένη περίπτωση της μονοκατοικίας. Το πρόβλημα παραμένει για εκείνους που αναζητούν αυτονομία σε πάγια αγαθά.

Ο ενθουσιασμός του δημοσιογράφου Βασίλη Αναστασιάδη για το πως μπορεί να αντιμετωπιστεί το θέμα της ενεργειακής αυτάρκειας και της προμήθειας ύδατος, μπορεί να ανταμειφτεί, με απολύτως νόμιμους και εφικτούς τρόπους.

Ένα σύστημα υγροποιήσεως του αέρα, μπορεί να παράγει το απαιτούμενο νερό από “αέρα κοπανιστό”. Είναι μια εφεύρεση ενός Γάλλου μηχανικού που κάνει θραύση σε άνυδρες περιοχές και χώρες με ερήμους. Κοστίζει περίπου 10.000 €. Όσον αφορά την ηλεκτροδότηση τα φωτοβολταϊκά είναι μια λύση που μπορεί να συνδεθεί με το ανωτέρω σύστημα του νερού και έτσι η δαπάνη για την ενέργεια που καταναλώνει να παράγεται από τον ήλιο. Μια εφεύρεση καθηγήτριας στο ΜΙΤ. Βεβαίως, τα συστήματα αυτά προϋποθέτουν ότι η τοποθέτησή τους δεν θα γίνει μια παράνομη κατασκευή.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος