Μαντήλι καλαματιανό…

Η Καλαμάτα έχει χιλιάδες δένδρα μουριάς, από όπου έλαβε και το όνομα η περιοχή του Μοριά. Έτσι, η πρώτη ύλη έδωσε την δυνατότητα ανάπτυξης βιοτεχνίας κατασκευής μεταξωτών υφαντών, κεντημάτων και ενδυμάτων.

Η βιοτεχνία του Γιάννη Γκώνου συμπληρώνει σχεδόν 150 χρόνια ζωής. Από το 1895 η οικογένειά του κατασκευάζει τα διάσημα καλαματιανά μαντήλια, αποκλειστικά μεταξωτά, αφού η περιοχή φημίζεται για την καλλιέργεια της μουριάς.

Ήταν χαρακτηριστικό το μεταξωτό υφαντό για τα σπίτια και κάθε ένας που σεβόταν τον εαυτό του κατασκεύαζε ένα μεταξωτό κοστούμι ή φόρεμα. Τα ήθη της εποχής επέβαλαν συμπεριφοράς στην Ευρώπη τα οποία έφτασαν και στην παραθαλάσσια Καλαμάτα με τους εμπόρους και τους ναυτικούς. Αντιγράφοντας τα πρωτόκολλα συναναστροφών οι επαφές των χεριών ιδίως στους χορούς θεωρούντο απρέπεια και τα μεταξωτά μαντήλια είχαν την τιμητική τους, αναφέρει ο κ. Γκώνου, που αναπολεί τις καλές εποχές της μεταξουργίας.

Κάποια πράγματα είναι καταδικασμένα να χαθούν στον χρόνο και το μόνο που μένει είναι οι μνήμες που κινητοποιούν το συλλογικό ασυνείδητο και παραμένουν ζωντανά, γιτί δημιούργησαν τις συνθήκες ύπαρξης ενός έθνους.

Ένας τόπος ξεχωριστό για την συμμετοχή του στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα είναι η Μονή Βελανιδιάς, ή Μονή Ζωοδόχου Πηγής. Σε υψόμετρο 400 μέτρα από την θάλασσα και μόλις πέντε χιλ. από την Καλαμάτα γιορτάζει κάθε χρόνο στις 23 Μαρτίου, καθώς εκεί ο Γρηγόρης Δικαίος γνωστότερος ως Παπαφλέσσας άναψε την Ιερή Φλόγα της Επανάστασης, που απλώθηκε στην Καλαμάτα και σε όλη την Πελοπόννησο.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μαρία Τομαρά

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος