Μια όμορφη παραλία στην Ιθάκη στον χώρο παλιού ιχθυοτροφείου

Το παλιό κουφάρι ενός ιχθυοτροφείου στην Ιθάκη, έπειτα από δέκα χρόνια εγκατάλειψης, καθαρίστηκε, ανέκτησε την πρότερη μορφή του και μετατράπηκε σε μια μοναδική παραλία.

Επρόκειτο για μια γραφειοκρατική υπόθεση, που διευθετήθηκε. Στην προσπάθεια ενεπλάκησαν όλοι οι αρμόδιοι φορείς, Δήμος, περιφέρεια, κάτοικοι και εθελοντικές ομάδες για τον καθαρισμό των καταλοίπων, που άφησε μια επιχείρηση ιχθυοκαλλιέργειας, η οποία είχε χρεοκοπήσει και είχε αποχωρήσει από την περιοχή.  Η εταιρεία αποχώρησε χωρίς να έχει περιβαλλοντικές υποχρεώσεις, αναφέρει ο Γιώργος Λίλας, εκπαιδευτής καταδύσεων και μέλος της επιτροπής τουρισμού του  Δήμου Ιθάκης. Άφησε πίσω της κλωβούς ιχθυοκαλλιέργειας και εξοπλισμό που ρύπαιναν την περιοχή θέτοντας σε κίνδυνο την τοπική κοινωνία, την θαλάσσια ζωή  καθώς και την κυκλοφορία.

75 τόνοι πλαστικοί σωλήνες, σίδερα, δίχτυα, τσιμεντόλιθοι, πλαστικές σημαδούρες, όγκοι από σφαιρίδια φελιζόλ που διέφυγαν από τους κλωβούς και βρισκόταν στον βυθό και στην παραλία καθαρίστηκαν από μια ομάδα περίπου 45 ατόμων, σε διάστημα οκτώ ημερών. Το έργο αποκατάστασης του περιβάλλοντος ξεκίνησε στις 8 Ιουνίου και ολοκληρώθηκε στις 16 Ιουνίου. Τα απορρίμματα της θάλασσας μεταφέρθηκαν σε χώρους ανακύκλωσης στην Πάτρα και όπως έγινε γνωστό θα βρούν μια νέα χρήση. Σύμφωνα με τον κ. Λίλα τα δίχτυα που ήταν διάσπαρτα και αποτελούσαν εστίες μόλυνσης θα καταλήξουν σε βιομηχανίες κατασκευής ρούχων. Στην ανακύκλωση θα οδεύσουν σίδερα και πλαστικά. Οργανώσεις και η τοπική κοινωνία συνεργάστηκαν σε μια προσπάθεια που είχε θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος