Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας μιλά στην ΕΡΤ3 για το Μετρό

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας δηλώνει ότι η απόφαση του ΣτΕ για τον σταθμό Βενιζέλου, που προβλέπει την εκσκαφή και την επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων ανοίγει τον δρόμο για την ολοκλήρωση των εργασιών του μετρό.

Επ’ ευκαιρία της επισκέψεως της προέδρου της Δημοκρατίας στην πόλη, ο κ. Ζέρβας ανέφερε ότι κλείνει ένα κεφάλαιο που άνοιξε το 2013 και οδήγησε στην αδικαιολόγητη καθυστέρηση ολοκληρώσεως αυτού του τόσο σημαντικού συγκοινωνιακού έργου για την πόλη και πρόσθεσε ότι η απόφαση πρέπει να γίνει σεβαστή από όλους. Ο κ. Ζέρβας, επεσήμανε, ότι η ευθύνη  για την ταχεία πρόοδο των εργασιών βαραίνει την ανάδοχο εταιρεία – την Αττικό Μετρό και τα ισχύοντα χρονοδιαγράμματα πρέπει να τηρηθούν και το 2023 το μετρό  πρέπει να λειτουργεί. Πρόσθεσε, ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα ελέγχει την πορεία των έργων, θα εποπτεύει την διαδικασία της απόσπασης, της φύλαξης και της επανατοποθέτησης σε ποσοστό ακόμη και πάνω από το 92% των αρχαιοτήτων, όπως προβλέπει η συμφωνία αλλά και την πορεία των εργασιών.

Οι αρχαιότητες αποκαλύφθηκαν το 2008 και από το 2014 έγιναν ζήτημα αντιπαραθέσεων, ατέρμονων, αλυσιτελών συζητήσεων και δικαστικών προσφυγών με αποτέλεσμα την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης των έργων. Το γεγονός δημιουργούσε τον κίνδυνο να χάσει το Ελληνικό Δημόσιο τα κοινοτικά κονδύλια ύψους 700 εκατ. ευρώ λόγω της λήξεως της προθεσμίας παραδόσεως του Μετρό, κάτι που θα οδηγούσε σε ακύρωση του, και γνώριζαν όσοι ήγειραν τέτοια ζητήματα. Το χρονικό περιθώριο που έχει η Αττικό Μετρό για την ολοκλήρωση του έργου είναι έως τον Δεκέμβριο του 2023. Δεν είναι δυνατόν η Αθήνα να λειτουργεί το Μετρό επί χρόνια και να δημιουργεί νέες γραμμές και η Θεσσαλονίκη να έχει μείνει πίσω στο μεταφορικό έργο. Όλοι οι αντιδρώντες δεν είχαν να επιδείξουν συγκεκριμένες προτάσεις και μελέτες και το μόνο που προκάλεσαν ήταν τεράστιες καθυστερήσεις, τόνισε ο κ. Ζέρβας.

Μια από τις αιτιάσεις που προέβαλαν όσοι φορείς αντιδρούσαν στην συγκεκριμένη λύση ήταν να μην τεθούν οι αρχαιότητες σε κίνδυνο κατά την μεταφορά τους και ζητούσαν να προκριθεί η λύση της κατά χώραν διατήρησης των αρχαιοτήτων. Μετά την απόφαση του ΣτΕ, θα ακολουθήσει η μεταφορά των αρχαίων στο Στρατόπεδο Παύλου Μελά έως ότου ολοκληρωθεί η κατασκευή του Σταθμού Βενιζέλου οπότε και θα επανατοποθετηθούν στον φυσικό τους χώρο.

Αναφορικά με τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ, που προμηθεύτηκε ο Οργανισμός με λίζινγκ- χρησιδάνειο, από τον δήμο της Λειψίας, ο κ. Ζέρβας είπε πως υπήρχε όρος, που αφορούσε την τοποθέτηση κλιματιστικών στα οχήματα από τον ΟΑΣΘ. Τα λεωφορεία είναι τελευταίας τεχνολογίας αντιρρυπαντικής, πολλαπλάσια καλύτερα  από αυτά που κυκλοφορούσαν. Κατά τα άλλα αποτελούσε ευθύνη του Οργανισμού, να τοποθετήσει κλιματιστικά στα συνολικά 50 οχήματα από τον Αύγουστο του 2020 που άρχισε η χρήση τους. Προς το παρόν συνεχίζονται οι εργασίες για την τοποθέτηση κλιματιστικών, ζήτημα για το οποίο έχει ήδη δεσμευτεί ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος