Όχι στο αιολικό πάρκο λένε οι κάτοικοι στο Θεσπρωτικό Πρεβέζης

Αντιδρούν κάτοικοι και φορείς στο Θεσπρωτικό Πρεβέζης με την απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας να εγκρίνει την αδειοδότηση λειτουργίας ανεμογεννητριών στην περιοχή τους, και μάλιστα χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τους τοπικούς άρχοντες. Θεωρούν ότι η δημιουργία αιολικού πάρκου στα Θεσπρωτικά όρη, που θα αποτελείται από 28 ανεμογεννήτριες, θα υποβαθμίσει το περιβάλλον. Υποστηρίζουν ότι η  εγκατάσταση των ανεμογεννητριών θα έχει αρνητικές συνέπειες κυρίως στο μικροκλίμα της περιοχής.

Ο Βασίλης Κώνστας, μέλος επιτροπής για την μη εγκατάσταση του πάρκου, τονίζει ότι το Σούλι και η Δωδώνη, δυο ιστορικοί τόποι θα γεμίσουν ανεμογεννήτριες. Περισσότεροι από 30 τόποι χαρακτηρισμένοι ως ιστορικοί από το υπουργείο πολιτισμού, θα αλλοιωθούν πλήρως και θα καταστραφεί το τουριστικό προϊόν της περιοχής. Θα σβήσει η κτηνοτροφία και η γεωργία θα υποστεί πλήγμα. Όπως έχει καταγραφεί, οι ανεμογεννήτριες εμποδίζουν την υγρασία της ατμόσφαιρας, με αποτέλεσμα να προκαλείται μείωση των βροχών, των χιονοπτώσεων και σταδιακή εξαφάνιση των υπόγειων υδάτων. Επίσης, επηρεάζει τους πληθυσμούς των μελισσών σε απόσταση έως και δύο χιλιόμετρα. Όπως επισημαίνεται η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, βάση νόμου, δεν υπερβαίνει τα 500 μέτρα από έναν οικισμό, ενώ δεν διαπιστώνεται όφελος με την δημιουργία θέσεων εργασίας, καθώς απαιτείται η παρουσία μόνον ενός συντηρητή και τα αντισταθμιστικά οφέλη για την τοπική κοινωνία είναι σχεδόν μηδενικά. Τέλος, ο ωφέλιμος  χρόνος ζωής των ανεμογεννητριών δεν ξεπερνά τα 25 έτη, με την πάροδο των οποίων στο τοπίο απομένουν κελύφη από ατσάλι και μπετόν που ρυπαίνουν το περιβάλλον.

Σύμφωνα με τους τοπικούς φορείς οι Ανανεώσιμες Πηγές είναι εκ των ων ουκ άνευ, αλλά είναι προτιμότερες πιο ήπιες μορφές, όπως τα φωτοβολταϊκά πάρκα.

Στην Γερμανία μετά και το σκάνδαλο των Lobby για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που απεκαλύφθη την περασμένη εβδομάδα, έχει ήδη αρχίσει η συζήτηση για την αξιοποίηση της απόλυτα πράσινης ενέργειας, της γεωθερμίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος