Οι κτηνοτρόφοι αναμένουν το Πάσχα για να γιορτάσουν

Η προοπτική για Πάσχα στο χωριό απομακρύνεται με ρυθμούς ανάλογους με την αύξηση των κρουσμάτων λόγω του covid. Σε κάθε περίπτωση όλοι κάπου θα ψήσουν. Είναι βέβαιο ότι στην ύπαιθρο η κατανάλωση οβελία είναι μεγαλύτερη από ότι στο μπαλκόνι, κάτι που διαμορφώνει το πλεόνασμα και τις τιμές.

Από το Βροντερό Πρεσπών ο έμπορος Λουκάς Λεμονιώτης τονίζει την ανάγκη προστασίας του Έλληνα κτηνοτρόφου και καταναλωτή από τις ελληνοποιήσεις ζώων, προερχόμενων κυρίως από την Ρουμανία. Η ζήτηση των αμνοεριφίων αναμένεται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι και η προσφορά καλύπτει τις ανάγκες παρά τις προηγούμενες εξαγωγές, εξ’ αιτίας του Πάσχα των καθολικών που προηγήθηκε κατά ένα μήνα.

Ο Βασίλης Νάτσιας με 200 ζώα στην μονάδα του, βλέπει το κόστος εκτροφής να εκτοξεύεται. Οι κτηνοτρόφοι ελπίζουν να πετύχουν μια καλή τιμή, καθώς το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί λόγω των υψηλών τιμών των ζωοτροφών. Επειδή οι τιμές παραμένουν στα επίπεδα του 2020, λόγω και των εισαγωγών από γειτονικές χώρες, παραδίδουν νωρίς τα ζώα στους εμπόρους για να απαλλαγούν από το κόστος εκτροφής έως τις 2 Μαΐου, ενώ οι ζωέμποροι τα αποθηκεύουν σε ψυγεία, για να πετύχουν υψηλότερες τιμές τις ημέρες της μεγάλης ζήτησης. Το περυσινό Πάσχα οι ιδιοκτήτες κτηνοτροφικών μονάδων, φοβούμενοι ότι λόγω του lockdown θα έμεναν αδιάθετα τα ζώα τα έδωσαν σε πολύ χαμηλές τιμές. Η ζήτηση απέδειξε ότι βιάστηκαν. Κάποιοι πιο απαισιόδοξοι θεωρούν ότι λόγω των εισαγόμενων πολλά ελληνικά αμνοερίφια θα μείνουν στα μαντριά, με ότι θα σημάνει αυτό.

Σε αυτό το πλαίσιο δίνει ανάσα στους Έλληνες εκτροφείς η υπουργική απόφαση για ελέγχους στις πύλες εισόδου, στην βόρειο συνοριογραμμή της χώρας, από τον Έβρο έως την Φλώρινα και στην διακίνηση ζώντων και σφαγίων αμνοεριφίων έως τον τελικό παραλήπτη. Στόχος είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου των “ελληνοποιήσεων”, που πλήττει βάναυσα την εθνική οικονομία, το εισόδημα των κτηνοτρόφων, τους καταναλωτές και τον υγιή ανταγωνισμό.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος